Volledig scherm
Box Consultants B.V. in Waalre © Google Streetview

Brabantse belegger (55) Koninklijk Huis verdacht van miljoenenfraude

WAALRE - Een vermogensbeheerder van leden van het Koninklijk Huis wordt verdacht van fraude en valsheid in geschrifte. De 55-jarige Remy M. uit Waalre zou als directeur van Box Consultants illegaal 8 miljoen euro naar een privévennootschap hebben gesluisd.

Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad. Zonder dat zijn klanten het wisten zou vermogensbeheerder M. met buitenlandse beleggingen provisies hebben opgestreken. Dat geld had hij eigenlijk aan de klanten moeten uitkeren. Tijdens rechtszaken overhandigde Box klantenlijsten aan de rechter.

De koninklijke familie heeft of had 51 beleggingsrekeningen bij het bedrijf. Het belegde onder meer met geld van de prinsessen Christina, Irene en Margriet. Verder prijken de namen van de adviseur van de Belgische koning Filip, Pierre Cartuyvels, telgen van de warenhuisfamilies Vroom en Dreesmann en voormalig World Online-topvrouw Nina Storms op de lijst.

Voorarrest

In 2015 zat M. al vier dagen in voorarrest na een inval van de fiscale opsporingsdienst Fiod. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem en de twee bedrijven Box en Boulder van valsheid in geschrifte. Klanten dachten dat er geen verborgen onkosten waren aan het beheer van hun geld, maar de praktijk bleek weerbarstig.

Wat zou er zijn gebeurd? Beleggingsfondsen betaalden vermogensbeheerders in het verleden een provisie als die hen klanten bezorgde. Zulke provisies zijn echter wettelijk verboden om te voorkomen dat vermogensbeheerders beleggen in fondsen die slecht zijn voor de klanten, maar goed voor de eigen portemonnee. Bij Box en Boulder zouden dergelijke provisies toch zijn betaald.

M. en Box ontkennen de verdenking. Zij stellen dat de verdachte geldstromen in orde zijn en betogen dat het betalen van commissies tot 2014 geoorloofd en gebruikelijk was. 

  1. Brabander Bas (22) heeft ziekte van Lyme, leven met kortsluiting in je hoofd

    Brabander Bas (22) heeft ziekte van Lyme, leven met kortslui­ting in je hoofd

    OUDENBOSCH - Steeds meer Nederlanders krijgen de ziekte van Lyme blijkt uit de jongste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorig jaar kwamen er 27.000 nieuwe patiënten bij, twee duizend meer dan in 2014. Daarnaast zijn er vermoedelijk ook steeds meer mensen die ernstige klachten hebben, maar bij wie de diagnose niet officieel kon worden vastgesteld. Die zoeken soms hun heil in het alternatieve circuit in het buitenland. De impact van de ziekte is enorm, blijkt onder meer uit het verhaal van de 22-jarige Bas van Duijse uit Oudenbosch.