Brabantse boeren in Den Haag: ‘We moeten oppassen dat het draagvlak niet afneemt’

Duizenden boeren trokken woensdagmorgen naar het Malieveld in Den Haag. De boze boeren protesteren wederom tegen de stikstofregels. Ook de Rucphense boeren Marvin van Gastel en Frans van Kalmthout hebben de vijf uur lange reis op hun trekker afgelegd. De twee Brabantse boeren willen een duidelijk signaal afgeven aan de overheid, maar vinden ook dat zij op moeten passen.

Marvin van Gastel werkt bij Familiebedrijf Van Kalmthout in Rucphen. Vanuit de regio Rucphen zijn woensdagochtend zo'n 200 trekkers vertrokken. Volgens Van Gastel is de reden om naar het Malieveld te komen heel simpel: ,,Ik ben hier voor de toekomst. Ik wil zelf uiteindelijk de boerderij van mijn vader overnemen en het is belangrijk dat dat wel te doen blijft. Het wordt steeds erger met de regels. En we proberen zo toch aan de overheid duidelijk te maken dat het zo niet langer kan.”

Boer Frans van Kalmthout is ook aanwezig bij het protest. ,,We willen een duidelijk signaal afgeven. Als de minister twee, drie dagen na de vorige bijeenkomst ineens met maatregelen komt, lijkt het alsof we de eerste keer niet gehoord zijn. Dus dat is een extra reden om nog een keer te komen.”

Oppassen

Volgens Van Kalmthout moeten de boeren wel waken voor het feit dat het draagvlak voor de protesten af kan nemen. ,,Daar moeten we ontzettend voor oppassen. In Groningen is het begrijpelijk dat ze die deuren in rammen, na alles wat de Groningers mee hebben gemaakt. Maar die acties komen wel negatief in het nieuws."

Toch is Van Kalmthout er van overtuigd dat het vandaag op het Malieveld niet uit de hand zal lopen. ,,De eerste keer hadden we een geweldig krediet en een geweldige samenwerking met de politie. Dat was ook vanochtend het geval. Ik hoop dan ook dat de actie van vandaag ook weer goed afloopt.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Boer Frans van Kalmthout. © ED/Jelle Krekels

‘Wij zijn de milieucriminelen’

Arno Verschuren is woensdagochtend vroeg vanuit Zundert vertrokken. ,,Dat we zo goed vertegenwoordigd zijn vandaag geeft goed aan hoe beu iedereen het is. Vanuit de overheid is van het verkeerde meetpunt uitgegaan en daar hangt alles aan vast. Wij zijn zogezegd de milieucriminelen.” 

Volgens Verschuren worden de boeren het hardst getroffen als het gaat om de stikstofproblemen. ,,Ik snap gerust dat er iets moet gebeuren, maar niet alleen van ons uit.” De Zundertse boer hoopt dan ook dat het draagvlak voor de acties bij andere mensen niet afneemt. ,,Ik hoop dat mensen de ernst van de situatie inzien. Er zijn boeren die hier 's nachts wakker van liggen.”

Volledig scherm
Protesterende boeren bij het Malieveld. © ED/Jelle Krekels
  1. Ondernemers VNO-NCW blij met uitspraak over maximumsnelheid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

    Onderne­mers VNO-NCW blij met uitspraak over maximum­snel­heid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

    De kogel is door de kerk: de coalitiepartijen zijn het eens over de maatregelen die genomen moeten worden omtrent de stikstofproblematiek. De regel die ze nu willen invoeren is dat de maximumsnelheid overdag in een groot deel van Nederland wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Vanaf 19.00 uur mag er ‘gewoon’ 130 kilometer per uur worden gereden. De Brabantse en Zeeuwse ondernemers, verenigd in het VNO-NCW, zijn blij met die uitspraak.