Volledig scherm
Burgemeester Peter Noordanus van de gemeente Tilburg © Evan Xanthopoulos

Brabantse burgemeesters willen 150 miljoen per jaar voor aanpak drugscriminelen

DEN BOSCH - De burgemeesters van de vijf grootste Brabantse steden willen dat de regering zich hard maakt voor een grootse aanpak van ondermijnende criminaliteit.

In een gezamenlijke brandbrief aan het Rijk doen ze concrete voorstellen om de strijd beter te kunnen voeren tegen deze vorm van misdaad waarbij de bovenwereld en onderwereld verweven zijn met elkaar. Burgemeesters Jorritsma van Eindhoven, Blanksma van Helmond, Depla van Breda, Noordanus van Tilburg en Rombouts van Den Bosch willen een 'strijdkas' van 150 miljoen euro per jaar voor de landelijke aanpak.

Ook vragen ze om een 'ondermijningswet' om juridische knelpunten uit de weg te helpen en moet afgepakt crimineel geld worden besteed aan het bestrijden van diezelfde criminaliteit. Ondermijning moet daarnaast gaan meewegen bij het bepalen van de capaciteit van de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst.

Onvoldoende
De vijf burgemeesters schrijven in de brandbrief dat er te lang is 'weggekeken van de verborgen criminaliteit en enorme op export gerichte drugsindustrie die de afgelopen decennia in ons land is ontstaan'. Ze vinden dat Den Haag het probleem nog onvoldoende serieus neemt. 'Het lijkt ons helder dat in een nieuw regeerakkoord voor de nieuwe kabinetsperiode de aanpak van ondermijning de echte urgentie moet krijgen'.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement