Dave Ensberg, voormalig bestuurslid van het CDA Brabant
Volledig scherm
Dave Ensberg, voormalig bestuurslid van het CDA Brabant © Beeld Werkt

Brabantse CDA’ers spreken zich uit tegen coalitie met FvD: ‘partij zakt door morele ondergrens’

TILBURG - Het CDA in Brabant zakt door een 'morele ondergrens’ als het komt tot een coalitie met Forum voor Democratie (FvD). Dat vindt Tilburger Dave Ensberg, gewezen bestuurslid van CDA Brabant. 

Vrijdagmiddag twitterde Ensberg, die van Surinaamse afkomst is, dat-ie geen lid van het CDA is geworden ‘om mijn partij een coalitie te zien vormen met een politieke partij die mijn gemengde gezin beschouwt als het symbool van homeopatische verdunning van het boreale ras'. 

‘Fascistisch en racistisch’

In een toelichting zegt Ensberg te hopen dat meer Brabantse CDA-leden zich zullen uitspreken tegen de mogelijke coalitie met VVD en FVD. ,,Forum voor Democratie is Thierry Baudet. En die doet uitspraken die rabiaat zijn, seksistisch, fascistisch en racistisch. Partijleden die daar geen afstand van nemen, legitimeren zulke uitspraken. En dat geldt dus ook voor de Brabantse leden van FvD. Het CDA is al eens in zee gegaan met de PVV, tussen 2010 en 2012. Dat heeft onze partij verscheurd. Ik hoop niet dat zo'n fout nog een keer wordt gemaakt. Er zijn ook nog alternatieven in Brabant, bijvoorbeeld met de SP samen.”

Ensberg, in het dagelijks leven directeur van Jantje Beton, gaat binnenkort verhuizen naar de provincie Utrecht. ,,Dat betekent dat ik mijn stem niet meer bij het CDA Brabant kan laten horen. Maar ik blijf wel lid, ik laat me niet wegjagen.”

Geen aanknopingspunt

 De vergelijking met het gedoogkabinet met de PVV dringt zich ook bij Jetty Eugster op. De oud-burgemeester van Schijndel en Reusel-De Mierden sluit zich bij de oproep van Ensberg aan. ,,Als CDA’er hecht ik aan thema's als solidariteit, gerechtigheid, rentmeesterschap. Dat zie ik niet terug in de manier waarop Baudet zich uitdrukt: ik heb nog geen aanknopingspunt gevonden om met een partij als FvD samen te werken.” Eugster twijfelde naar eigen zeggen of ze zich in deze discussie moest roeren, maar kiest daar uiteindelijk toch voor. ,,Ik heb de wijsheid niet in pacht, wil niet aan de zijlijn staan roepen. Maar ik zit me ook te verbijten waarom het zo gegaan is.”

Vrijdagavond sprak ook Wil van der Kruijs, oud-voorzitter van CDA Brabant, zich uit tegen een coalitie met Forum voor Democratie. Op Twitter schrijft hij: ,,Niet omdat we slechte ervaringen hebben met samenwerking (met de PVV), maar omdat Forum voor Democratie een racistische partij is".