Bevrijdingsfestival Den Bosch.
Volledig scherm
Bevrijdingsfestival Den Bosch. © Peter de Bruijn

Brabantse festivals balen als een stekker van verbod: ‘Maar er zijn nu belangrijkere dingen dan dit feest’

DEN BOSCH - De kogel is door de kerk: Bevrijdingsfestival Brabant gaat niet door. Net als Rebirth, 7th Sunday, Paaspop, Jazz in Duketown, Roadburn, Harmony of Hardcore en al die andere festivals die tot 1 juni in de agenda staan. Of beter: stonden. Het verbod op samenkomsten vanwege het coronavirus zet overal een streep door. 

,,We zijn verdrietig. Teleurgesteld ook”, zegt Stephan Grilis, organisator van het Brabantse Bevrijdingsfestival op 5 mei in Den Bosch. Om er meteen achteraan te zeggen: ,,Maar hoe belangrijk wij deze bevrijdingsmijlpaal van 75 jaar ook vinden, er zijn nu toch echt belangrijkere dingen dan dit feest. We willen onze creativiteit en energie inzetten op dat front. Tegen het virus.” 

Grilis weet nog niet hoe, wat, waar of wanneer, maar hij klinkt strijdbaar. Dat geldt volgens hem voor meer festivalorganisaties die zich nu op een andere manier nuttig willen maken. Het scheelt voor hem dat de boodschap van minister Ferdinand Grapperhaus maandagavond niet uit de lucht kwam vallen. Al weken nemen de organisaties van de veertien bevrijdingsfestivals in het land alle mogelijke scenario's door. ,,Wij zagen dit langzaam op ons afkomen”, zegt Grilis. 

‘Dit raakt niet alleen fans’

Het maakt de teleurstelling niet minder groot. Die druipt er ook af van het bericht dat de organisatie van dancefeest Rebirth in Haaren deelt met bezoekers. ,,Wij begrijpen dat dit voor jullie, als bezoekers en fans uit het binnen- en buitenland, een enorme teleurstelling is. Ook voor ons als organisatie is dit -na een jaar van voorbereiding- een deceptie. Het gaat veel verder dan de teleurstelling bij jullie als trouwe fans, dit raakt ook onze artiesten, vrijwilligers, medewerkers, leveranciers en partners.”

De organisatie van Rebirth onderzoekt wat de praktische gevolgen zijn van de gedwongen afgelasting. Ze hoopt zo snel mogelijk meer informatie te geven aan de kaartjeskopers die zich hadden verheugd op het dansfeest met Pasen. ,,We gaan er met z’n allen voor om volgend jaar de aftrap van het festivalseizoen weer op Rebirth Festival te kunnen vieren.”

‘Gevolgen niet te overzien’

Bedroefd en vol ongeloof brengt ook het team van Roadburn in Tilburg haar bezoekers op de hoogte van de afgelasting. De gigantische gevolgen voor de live-muziek-industrie zijn niet te overzien, schrijft directeur Walter Hoeijmakers. Het verbod op samenkomsten heeft volgens hem nu al een enorme impact. Op concertzalen, op bands, op evenementen. Roadburn trekt liefhebbers van stevige metal en stonerrock van over de hele wereld naar Tilburg. Waar de binnenstad, cultuurpodium 013 en de Spoorzone van 16 tot en met 19 april als decor zouden dienen.  

Ook Harmony of Hardcore en 7th Sunday in Erp vallen nét binnen de aangekondigde termijn. De organisatie spreekt van ‘heartbreaking news’. ,,Het was ergens wel te verwachten. Het kan niet zijn dat je nu allemaal binnen moet blijven en twee maanden later met 85.000 man kan gaan feesten”, zegt Geertje van Zoggel van Par-T Events, organisator van Harmony of Hardcore en 7th Sunday. 

Het tweedaagse festival in Erp trok vorig jaar respectievelijk 40.000 en 45.000 bezoekers. ,,We hielden er rekening mee dat het eraan zat te komen, maar vanavond, dat wisten we niet”, zegt Van Zoggel. ,,Het is heel dubbel. Het is een klap in ons gezicht. Aan de andere kant zijn we blij dat er duidelijkheid is.”

Kaarten Paaspop blijven geldig

De opbouw van Paaspop ligt al tien dagen stil. De afgelasting komt niet meer als verrassing. De organisatie geeft aan dat tickets geldig blijven voor de volgende editie, op 2, 3 en 4 april 2021. Ook komt er de mogelijkheid tot teruggave van het aanschafbedrag. ‘Deze mogelijkheden worden later gecommuniceerd’, aldus de organisatie in haar bericht aan bezoekers. Daarin geeft ze ook aan dat de ‘gezondheid en veiligheid van bezoekers, bands, crew en vrijwilligers en alle andere vele betrokkenen’ boven alles gaat.

Jazz in Duketown, gepland in het laatste weekend van mei, had een sprankeltje hoop dat ze het feest later dit jaar in kan halen. Maar heel overtuigd klinkt bestuurslid Debby van Son niet, als ze daarover spreekt. ,, We gaan proberen te kijken of we later iets kunnen doen, maar weten niet op welke termijn dat is. En het wordt vreselijk moeilijk om zo’n groot festival op een ander moment te kunnen organiseren dus die kans is niet heel groot. Het is wat het is.” 

Op de website van het festival is de boodschap kort maar krachtig: Jazz in Duketown gaat in 2020 niet door.