Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Brabantse huisartsen overbelast: ‘Soa’s? Dat is een taak van de GGD’

BOXTEL - Huisartsen zijn druk, drukker, drukst. Ze kunnen er niets bij hebben. Dus de boodschap van de GGD Hart voor Brabant - vrij vertaald: ‘neem het soa-spreekuur van ons over’ - leidt tot ‘verbijstering en boosheid’.

De mailbox van huisarts Freek Teller (53) ontplofte eind vorige week. Allemaal berichten van bezorgde Brabantse huisartsen. Aanleiding was een brandbrief van de GGD Hart voor Brabant van een paar dagen eerder. De mededeling was helder: de zorginstelling stopt vanwege een personeelstekort per direct met het soa-spreekuur en het verstrekken van PrEP-medicatie, dat het risico op hiv-besmetting uitsluit. Mensen moeten zich, aldus de GGD, voorlopig tot hun eigen huisarts richten.

  1. Rondleiding op de crisisopvang: ‘Verward? Nee hoor, dat ben ik helemaal niet’

    Rondlei­ding op de crisisop­vang: ‘Verward? Nee hoor, dat ben ik helemaal niet’

    HALSTEREN - Het is vijf uur en eigenlijk zit onze rondleiding bij de crisisopvang van GGZ WNB er wel zo’n beetje op als plots een nieuwe cliënt binnenkomt met de ambulance, vergezeld door politie-agenten. Een jonge man die stemmen hoort en thuis door het lint is gegaan. ,,Wij hebben geen plek, misschien Emergis of Breburg?”, vraagt Claire de Vries zich hardop af tijdens het overleg met de psychiater voordat ze de man gaan beoordelen.