Volledig scherm
Hans Boutellier. © Menno Bausch

Brabantse taskforce kan het winnen van de drugscriminelen

DEN BOSCH - Als de betrokken partijen beter gaan samenwerken, kan de Brabantse taskforce tegen de drugscriminaliteit werkelijk succes gaan boeken. Dat zegt criminoloog Hans Boutellier in een interview met het Brabants Dagblad.

Met zijn collega Jolijn Broekhuizen deed Boutellier onlangs onderzoek naar het functioneren van de Brabants-Zeeuwse taskforce, die eind 2010 de strijd aanbond met de drugscriminelen die Zuid-Nederland overspoelen met hennep en synthetische drugs. Boutellier concludeert dat de taskforce vooral een belangrijke rol speelt als 'aanjager', maar dat er nog veel winst te boeken is als politie, justitie, gemeenten en Belastingdienst nog beter samenwerken.

Dweilen met de kraan open
,,Het hoeft dan ook zeker geen dweilen met de kraan open te zijn." Het kabinet stemde er deze zomer mee in dat de taskforce nog een aantal jaren doorgaat. In het laatste nummer van het Tijdschrift voor de Politie schrijven de Tilburgse bestuurskundige Pieter Tops en criminoloog Edward van der Torre dat politie en justitie de laatste jaren de georganiseerde misdaad danig hebben verwaarloosd.

Focus
Door de focus te leggen op misdrijven waar burgers direct last van hebben (woninginbraken en overvallen) kon de georganiseerde misdaad groeien als kool. Tops en Van der Torre adviseren om meer politierechercheurs aan te stellen -op districtsniveau- en flink te investeren in de Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC's), waar analyses worden gemaakt van criminele netwerken.

Lees meer nieuws op bd.nl/drugsafval en bekijk de kaart met drugsdumpingen in de regio.

Het interview met Hans Boutellier is te lezen in het Brabants Dagblad van donderdag 27 oktober.