Volledig scherm
Vrachtwagenchauffeur Peter van Dinten uit Cuijk bij RTL Late Night. © RTL Late Night

Brabantse trucker redde jongeren uit bloedbad Utøya: 'Ik dacht: wat gebeurt hier?'

CUIJK - In de zomer van 2011 doodt Anders Breivik 69 jongeren op het Noorse eiland Utøya. Peter van Dinten uit Cuijk rijdt er toevallig langs en schiet te hulp. Bij RTL Late Night deed hij donderdag zijn verhaal.

Dat er een aanslag was gepleegd in Oslo wist hij al, maar dat er zich een drama van jewelste afspeelde op het eiland dat hij op dat moment in zijn wagen passeerde, was hem onbekend. 

Vrachtwagenchauffeur Peter van Dinten uit Cuijk reed langs Utøya terwijl de extreemrechtse terrorist Anders Breivik daar om zich heen schoot met als doel zoveel mogelijk jonge sociaaldemocraten - zij waren met de jeugdafdeling van de Noorse Arbeiderspartij op het eiland - te doden.

'Zat in een roes'

,,Ik wist helemaal van niks. Werd aan de kant gezet en mocht niet verder. Ik stapte uit en hoorde gewoon de schoten gaan. Ik dacht wat gebeurt hier. Eer je beseft wat er aan de hand is, ben je alweer een stukje verder.’’

Terwijl jongeren, sommigen gewond, vanaf het eiland naar het vasteland zwemmen, biedt Van Dinten hulp. Het duurt ongeveer een kwartier voor reddingswerkers het van hem overnemen. ,,Ik zat in een roes. Ik deed automatisch dingen zonder na te denken.’’

,,Het was heftig. Ik moest nog 17 uur wachten voor ik weg mocht. Ik heb wel gewoon mijn rit afgemaakt naar huis. Toen pas kwam de bezinking van wat er allemaal was gebeurd.’’

*Lees verder onder de video: Filmtrailer Utoya 22. juli

72 traumatisch minuten

Vanaf 14 juni is de film Utoya 22. juli te zien in Nederlandse bioscopen. Van Dinten zag hem al en het verhaal liet hem niet onberoerd. ,,Ik heb de film gezien, dat heeft me goed aangegrepen. Nu weet ik wat zich op eiland heeft afgespeeld toen ik daar aan de overkant stilstond. Ik werd als het ware door de film meegenomen naar die plek, daardoor vallen die twee dingen ( de hulpverlening op het vasteland en het drama op het eiland, red.) nu samen. 

In de film worden fictief de 72 traumatische minuten op het eiland herbeleefd. Kijkers zien hoe de 18-jarige Kaja tijdens de aanslag tracht haar zusje terug te vinden. 

Eerder zijn verhaal

Van Dinten deed eerder al zijn verhaal aan deze krant. ,,Je stapt uit, hoort mitrailleurvuur, ziet mensen in het water springen en bloedend het water weer uit komen. Het was verschrikkelijk,' zegt hij destijds. ,,Ik zie nog een meisje met zwart haar uit het water komen. Ze was in tranen en helemaal in shock. Ze is in een auto gaan zitten en later overgedragen aan hulpverleners."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement