Volledig scherm
Mest. © ANP XTRA

Brabantse veehouders en loonwerkers opgepakt voor mestfraude

STEVENSBEEK  - Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in Noord-Brabant vijf mensen opgepakt in verband met mestfraude. Het gaat om twee veehouders en drie medewerkers van een loonbedrijf uit Stevensbeek dat mest verhandelt en vervoert, aldus de NVWA maandag.


De vijf worden verdacht van valsheid in geschrifte. Volgens de inspectie is er gerommeld met apparatuur in mesttransportwagens, die automatisch mestmonsters neemt en verzegelt. Veehouders moeten in hun boekhouding bijhouden wat de hoeveelheid en de samenstelling van de afgevoerde mest is.

Mineralen

Zo is altijd bekend waar de mest vandaan komt en naartoe gaat en kunnen zij aantonen dat er niet te veel mest op hun land wordt uitgereden. Dit moet voorkomen dat er teveel mineralen in de grond terecht komen, die zouden kunnen uitspoelen naar het grondwater. 

  1. Ondernemers VNO-NCW blij met uitspraak over maximumsnelheid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

    Onderne­mers VNO-NCW blij met uitspraak over maximum­snel­heid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

    De kogel is door de kerk: de coalitiepartijen zijn het eens over de maatregelen die genomen moeten worden omtrent de stikstofproblematiek. De regel die ze nu willen invoeren is dat de maximumsnelheid overdag in een groot deel van Nederland wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Vanaf 19.00 uur mag er ‘gewoon’ 130 kilometer per uur worden gereden. De Brabantse en Zeeuwse ondernemers, verenigd in het VNO-NCW, zijn blij met die uitspraak.