Volledig scherm
© ANP XTRA

Brabantse wilde meisje bij spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe agent over haar heen sprong’

BERGEN OP ZOOM - Een meisje liep vrijdagmiddag op het spoor in Bergen op Zoom. Zij wilde voor een trein springen. Politieagent Raymond Langelaar redde haar voor dat kon gebeuren. Hij vertelde zijn verhaal vrijdag aan deze krant. Eda Yilmaz zag het meisje lopen en zorgde dat de politie er op tijd was om haar te redden. ,,Je bent zo jong meid, alles maar dan ook echt alles heeft een oplossing.”

Langelaar wist de vrouw ervan te weerhouden dat zij voor de trein zou springen bij de Wattweg in Bergen op Zoom. Eda Yilmaz zag het meisje lopen en schakelde de politie in.  ,,Voor mij was het een doodnormale dag, waarin ik weinig te doen had. Ik werd gebeld door mijn tante en zij vroeg of ik mijn neefje op wilde halen. ‘Ik heb toch niets beters te doen vandaag, waarom niet?',  dacht ik.” 

Die ‘doodnormale dag’ verliep heel anders. Yilmaz vertelt hoe ze een andere route reed dan normaal. ,,Een kracht heeft mij in die richting laten rijden, want, hey, waarom zou ik opeens een andere route rijden dan ik normaal ben gewend?”

Voor Yilmaz was al snel duidelijk waarom die kracht haar een andere kant op duwde. Ze kwam aanrijden bij de spoorwegovergang bij de Wattweg en zag een jong meisje langs het spoor lopen. ,,Ze was denk ik net zo oud als ik. Ze droeg een capuchon en gedroeg zich heel verdacht", laat Yilmaz een dag na het voorval aan deze krant weten. ,,Ze zag er niet goed uit, deed haar capuchon een paar keer op en af. Toen ze mij zag verstopte ze zich.”

‘Zeven minuten leken een uur’

Volledig scherm
Eda Yilmaz © Eda Yilmaz

Voor Yilmaz was meteen duidelijk dat het meisje zichzelf wat aan wilde doen. ,,‘Dit mag niet gebeuren, je bent zo jong, dit kan niet gebeuren! Hoe haal ik haar hier weg?!',  was het enige wat door mijn hoofd spookte.” Dus belde de Bergse de politie. Die zou zeven minuten later arriveren om het meisje van het spoor te halen. ,,In de tussentijd was ik gespannen ja. Ik wil de met haar gaan praten, maar dat mocht niet van de politieagent aan de telefoon. Die zeven minuten voelden als een uur voor mij.”

Uiteindelijk arriveerde de politie.  ,,Ik kon alleen toekijken hoe de dappere agent over haar heen sprong. Verder heb ik niets kunnen doen, maar ik ben zo blij dat ik een deel ben van haar redding!” Daarna hoorde Yilmaz helaas niks meer van de politie of agenten. ,,Na de reddingsactie van de politie is geen agent naar mij toegekomen om te bedanken. Of om te vragen hoe het met mij gaat op dat moment. Dit vond ik wat minder, want het is niet makkelijk om zoiets te zien gebeuren.” 

Geschrokken

Die steun kreeg ze nog wel toen ze vrijdagmiddag op het politiebureau langsging. ,,Ik ben wel nog even langs het bureau gegaan om te vragen hoe het met haar gaat en om te vertellen dat ik erg geschrokken ben en mezelf niet heel goed voel. De agent op het bureau heeft mij bedankt en verteld dat als ik met iets zit ik altijd langs kan gaan.” Ook onder haar Facebookbericht kreeg ze veel steun en lof van vrienden en familie. 

Zelf maakt ze het een dag later wel wat beter. ,,Ik kan het allemaal niet geloven, het gaat wel wat beter gelukkig. Maar moet alles nog laten bezinken. Het verhaal delen heeft me ook goed gedaan. Met dank aan mijn zus, zij hielp mij met het verhaal schrijven omdat ik gisteren niet echt in staat was om dit zelf te doen.”

Ze maakt zich nu vooral druk om het meisje. ,,Ik hoop echt dat dat meisje genoeg hulp krijgt en dit niet meer gaat doen. Ik weet natuurlijk niet wat er in haar hoofd afspeelt. Misschien vind zij het niet leuk dat ik heb gebeld naar de politie, maar ik vind een mensenleven heel erg belangrijk. Vooral als je nog zo jong bent en het leven eigenlijk pas nieuw begint.”

‘Ze keek gek uit haar ogen’

De agent die het meisje van het spoor redde was de 28-jarige Raymond Langelaar. Hij deelde zijn verhaal eerder al met deze krant. Hij probeerde voor hij in actie moest komen op het meisje in te praten, haar van het spoor te krijgen. ,,Ze keek me aan, en dat klinkt misschien gek, maar je ziet in de ogen wat ze denken. Ze keek gek uit haar ogen.”

De pogingen om op haar in te praten moest hij staken, omdat een trein over het spoor kwam aanrijden. Hij sprong op de vrouw en drukte haar plat tegen de grond. ,,Toen we daar lagen probeerde ze zich onder me vandaan te wringen. Op dat moment komt die trein langs. Ik praatte tegen haar, probeerde haar gerust te stellen, zodat ze wist dat ik van de politie was, dat ze niet werd aangevallen.”

‘Gewoon mijn werk’

Langelaar vindt het niet zo bijzonder wat hij heeft gedaan. ,,Het is m’n werk. Gevaarlijk? Die trein kan niet van z’n spoor. Ik lag veilig.” Na droge kleding te hebben aangetrokken, ging hij weer verder met zijn dienst. ,,De volgende melding lag alweer klaar”, zegt hij nuchter.

Volgens de agent gaat het naar omstandigheden goed met het meisje.