Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Brabantse ziekenhuizen over ic's: ‘We denken dat we het hier gaan redden’

Voor iedere Brabantse patiënt die het nodig heeft, is er een plek op de intensive care beschikbaar. De ic’s in de Brabantse ziekenhuizen zullen niet overlopen. Dat is de hoopvolle verwachting van Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Brabant.

Het was spannend, erkende Berden een aantal keer deze week, of er wel genoeg plekken zouden zijn op de ic’s. Maar donderdagmorgen had hij toch een hoopvol bericht. ,,We denken dat we het hier gaan redden”, zei hij op Radio 1. Hij beklemtoonde dat de provincie het niet had gered zonder de hulp van andere ziekenhuizen in het land. ,,Dan hadden hier minstens 300 patiënten gelegen. Dat hadden we niet aangekund.’’

Ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant melden dat ze in control zijn. Maar de werkdruk is hevig, bijvoorbeeld in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. ,,De ic-capaciteit blijft een zorgpunt en de spanning op de bedden blijft bestaan. Uitplaatsing van patiënten heeft hoge prioriteit en zijn we dagelijks mee bezig‘’, aldus een woordvoerster.

Minder sterke stijging

Naast tientallen ‘gewone’ patiënten liggen er momenteel 110 coronapatiënten op de intensive care, terwijl de maximale capaciteit 180 is. De capaciteit kan nog worden uitgebreid naar ongeveer 250 als dat nodig is. Al met al, is Berden voorzichtig positief over de situatie. Want Brabantse ziekenhuizen zien de afgelopen dagen een minder sterke stijging van het aantal coronapatiënten op de intensive care dan in de periode daarvoor. De piek is in zicht, en komt naar verwachting binnen 5 dagen.

Uitbreiden van de ic’s

Daarom is het nog altijd broodnodig dat ziekenhuizen ic-capaciteit uitbreiden. Naar schatting kan Brabant zo’n 70 nieuwe plekken creëren, nog voor het weekend. Ook deze regio draagt daaraan bij. Het Máxima Medisch Centrum laat via een woordvoerder weten dat het aantal van 16 plekken zal worden opgevoerd. Veel ziekenhuizen hebben hun ic-capaciteit de voorbij weken al flink verhoogd. Het Elkerliek ging bijvoorbeeld al van 6 naar 12. Het Catharina Ziekenhuis heeft zijn capaciteit van 16 plekken minstens verdubbeld. Het St. Anna laat weten dat er nog ruimte is om eventueel te groeien.

Als na het weekend de groei in Brabant afneemt zullen ziekenhuizen hier zich inspannen om weer Brabantse patiënten terug te halen. Landelijk ligt de piek van het aantal coronapatiënten verder in de toekomst. ,, Met name Noord-Nederland stond voor ons klaar. Die steun is heel belangrijk geweest. Als er bij ons weer ruimte is, zullen wij de rest van Nederland ontlasten.’’

In heel Nederland zullen er naar verwachting 1600 ic-bedden beschikbaar moeten zijn. Minister Hugo de Jonge liet donderdag weten dat dat aantal gehaald zal worden. Eerder was Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, daar nog pessimistisch over.

Bestuursvoorzitter Bart Berden. foto ellen den ouden
Volledig scherm
Bestuursvoorzitter Bart Berden. foto ellen den ouden © Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis