Volledig scherm
© Thinkstock

Brabantse ziekenhuizen scoren slecht

TILBURG/UDEN/DEN BOSCH - Ziekenhuizen in deze regio horen niet bij de top van Nederland, zo blijkt uit de nieuwste editie van de AD Ziekenhuis Top 100.

De lijst werd zaterdagochtend gepubliceerd. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch is zelfs gekelderd naar plek 54. Vorig jaar eindigde het Bossche ziekenhuis op plaats 17 en was het nog de beste van Brabant.

Het TweeSteden Ziekenhuis, met vestigingen in Waalwijk en Tilburg, zakt naar plek 67 en het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg zelfs naar plek 79. Per 1 januari van dit jaar zijn de laatste twee ziekenhuizen gefuseerd en gaan ze door onder de naam Elisabeth-TweeSteden. In de Top 100 is geen onderscheid gemaakt tussen de vestigingen.

Prostaatkanker
De ziekenhuizen laten punten liggen bij de controle van medicijngebruik en op het gebied van oncologie. Positieve uitzondering is ziekenhuis Bernhoven in Uden: het springt naar plek 30, waar het vorig jaar op 61 stond. Bernhoven scoort goed op ouderenzorg. Daar scoren bijvoorbeeld de heupoperaties goed.

Het JBZ stond vorig jaar nog in de top 20 van de AD-lijst, maar zakt nu omdat het op veel van de 38 elementen slechter scoort dan gemiddeld. Er zijn vaker complicaties na een operatie bij prostaatkanker en ook bij borstkankeroperaties scoort het JBZ ondergemiddeld.

Kwaliteit
Het AD gebruikt gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut Nederland en keek naar diverse aspecten zoals oncologie, cardiologie en de kwaliteit van verpleging. De volledige lijst is ook online te bekijken.