Volledig scherm
© Thinkstock

'Brabantse zorginstellingen verspillen voor tienduizenden euro's aan voedsel'

TILBURG - Gemiddeld dertig procent van het eten in zorginstellingen in Noordoost-Brabant wordt weggegooid. Dat kost een kleine zorglocatie al snel tienduizenden euro’s per jaar. Daarnaast lopen de cliënten risico op ondervoeding. Dat blijkt uit onderzoek van het Platform Zorg Noordoost-Brabant van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging.

Het onderzoek is in opdracht uitgevoerd door adviesbureau Care Culinair uit Den Bosch. Dat onderzocht de kwaliteit van voeding en de processen die hiermee te maken hebben in diverse afdelingen, huiskamers en restaurants van vijf zorginstellingen in Noordoost-Brabant.

Acceptabel verlies
Volgens directeur Marc Duijzer van Care Culinair is het acceptabel als 10 procent van het voedsel per jaar verloren gaat, maar volgens het onderzoek loopt dat percentage soms op tot tussen de 35 en 50 procent: ,,Sommigen cliënten worden door hun familie uitgenodigd of hebben zelf een maaltijd gekocht of gekookt. Een zorginstelling moet dus altijd enige marge hebben om aan de wisselende vraag te voldoen. Maar bij sommige onderzochte zorglocaties gaat er tussen de 35 en bijna 50 procent op jaarbasis verloren."

De verspilling komt volgens Duijzer vooral doordat de voeding wordt besteld en bereid door mensen die daar niet voor zijn opgeleid: ,,Medewerkers van zorginstellingen zijn mensenhelpers, geen koks. Zij hebben andere talenten, maar moeten ook voor de voedselvoorziening zorgen. Ze kopen vaak teveel in."

Hygiëne
Duijzer stelt ook dat de regels voor hygiëne niet nageleefd worden en dat maaltijden te lang in de regenereerkasten worden verwarmd, waardoor ze verpieteren en hun smaak en voedingswaarden verliezen. ,,Vooral voor ouderen, die toch al niet veel eten, is het belangrijk dat wát zij eten van goede kwaliteit is. Beter een halve portie goed eten dan een hele portie laten staan’, aldus Duijzer.

Frank van Beers, bestuursvoorzitter van zorginstelling Cello en tevens voorzitter van het BZW Platform Zorg Noordoost-Brabant over het onderzoek: ,,De instellingen hebben door het onderzoek concrete handvatten om het voedingsmanagement op hun locaties beter te organiseren."

Het onderzoek naar voedingsmanagement is gefinancierd met subsidie van het innovatiefonds AgriFood Capital.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement