Volledig scherm
Deelnemers van BRABANT WERKtZEKER tijdens de aftrap. Oosterpoort-bestuurder Gerco Schep houdt het bord vast, waar hijzelf achter staat. © BRABANT WERKtZEKER

Brabantse zorgorganisaties werken samen om personeel te werven én te houden

DEN BOSCH - Zorgpersoneel werven én vasthouden. Dat is het doel van BRABANT WERKtZEKER, een nieuw samenwerkingsverband tussen acht zorgorganisaties dat dinsdag van start ging.

Het personeelstekort in de zorg noopt de Brabantse instellingen tot actie, zegt Gerco Schep. Hij is bestuurder van jeugdzorgorganisatie Oosterpoort, een van de deelnemers. ,,Door samen te werken, bieden we onze werknemers meer perspectief, carrièrekansen en opleiding.” 

Werknemers kunnen makkelijker van de ene naar de andere organisatie overstappen wanneer ze daar meer uitdaging zien. Ook op het gebied van bijscholing ontstaan nieuwe mogelijkheden doordat de instellingen samenwerken. ,,We willen gezamenlijk een goed zorgnetwerk zijn", zegt Schep. ,,En de eerste overplaatsing van een werkgever is al een feit.”

Door de extra mogelijkheden moet de uitstroom van personeel  omlaag en de instroom juist omhoog. De samenwerking moet tevens voorkomen dat organisaties tegen elkaar opbieden om personeel aan te trekken. ,,Door gezamenlijk te werven, voorkomen we een race naar de bodem”, denkt Schep. ,,De financiering van de zorg wordt toch al steeds problematischer.” 

In Gelderland loopt al een soortgelijke samenwerking: De Werkgeverij. De Brabantse variant bestaat behalve uit Oosterpoort ook uit Novadic Kentron, SMO Traverse, NEOS, GGZ Breburg, SMO Breda, Combinatie Jeugdzorg en RIBW- Brabant. Schep verwacht niet dat cliënten er veel van gaan merken. ,,Hopelijk zien ze nog gemotiveerder personeel.”

  1. Farmers Defence Force blij met opstappen CDA’ers: ‘Ze steunden onze zaak toch niet’

    Farmers Defence Force blij met opstappen CDA’ers: ‘Ze steunden onze zaak toch niet’

    DEN BOSCH - Mark van den Oever van Farmers Defence Force vindt het een goede zaak dat CDA-gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma zijn opgestapt. ,,Zij steunden onze zaak toch niet.” Van den Oever stelt vast dat de Brabantse CDA nu wel de boeren steunt. ,,We hebben veel gesprekken gevoerd. Statenlid Tanja van de Ven is koffie bij me komen drinken. Dus die zitten nu op onze lijn.”