Theater Markant in Uden heeft al voorzichtig getest hoe de 1,5 meter afstand uitpakt. Erg leeg, zo blijkt. In de zaal kunnen maximaal 150 mensen.
Volledig scherm
Theater Markant in Uden heeft al voorzichtig getest hoe de 1,5 meter afstand uitpakt. Erg leeg, zo blijkt. In de zaal kunnen maximaal 150 mensen. © Markant Uden

Brandbrief Brabantse theaters: ‘Wij kunnen de gevolgen van de crisis niet zelf opvangen’

Het coronavirus heeft veel facetten van het dagelijks leven lamgelegd of veranderd. Dat merken ze ook bij de vele culturele instellingen in Brabant. Naar het theater of een museum, het is er niet meer bij. De financiële gevolgen zijn voor deze sector immens groot. Daarom doen de theaters in Brabant een oproep aan de provincie: Steun ons financieel.

Donderdag lieten de theaters van zich horen in een brandbrief die verzonden is naar onder anderen commissaris van de koning Wim van de Donk en naar gedeputeerde voor cultuur Anne-Marie Spierings.

In de brief wordt een grim beeld geschetst van de huidige situatie. Niet alleen wordt er nu al veel verlies geleden - naar schatting zo'n 969 miljoen euro voor de culturele sector in heel Nederland tot 1 juni - maar snel herstel lijkt ook niet in de lijn der verwachtingen te liggen, aangezien de grote publieksstromen waarschijnlijk pas al laatste weer worden toegestaan door de regering. 

‘Onherstelbare gevolgen’

Daar komt bij dat veel theaters en instellingen de afgelopen jaren veel geïnvesteerd hebben om meer bezoekers te trekken en dus beter zelf de broek op te kunnen houden. Het gevolg is wel dat bij een groot aantal instellingen geen reserves meer beschikbaar waren om een crisis van deze omvang ook maar enigszins het hoofd te bieden. Dus verwacht de sector, zo geven de theaters aan, ‘onherstelbare gevolgen voor de culturele infrastructuur’. ,,De acute liquiditeitsproblemen van instellingen vormen een probleem voor het voortbestaan en de werkgelegenheid in de culturele en creatieve infrastructuur.”

En dus is geld nodig om dat te voorkomen. Het kabinet maakte eerder al bekend dat het 300 miljoen euro beschikbaar zou stellen voor culturele instellingen die vitaal zijn voor de sector. Daarbij werd aangegeven dat ook de gemeenten en provincies bij zouden moeten springen.

Dat laatste is nu aanleiding voor de theaters om een brandbrief naar de provincie te sturen. Zij verwachten namelijk dat de gemeenten het dit jaar al zwaar genoeg zullen hebben om alle andere maatregelen en gevolgen daarvan te dragen. 

Dringend beroep

,,Wij zijn daarom van mening dat dit het moment is dat de Provincie Noord Brabant aan zet is. Wij als Brabantse theaters, verenigd in de koepelorganisatie van Zeeuwse, Brabantse en Limburgse theater (ZeBraLim), kunnen niet anders dan zelf een dringend beroep op uw financiële steun doen. Er is nu daadwerkelijk financiële steun voor uw eigen Brabantse culturele infrastructuur nodig, zodat deze in staat wordt gesteld om haar waarde voor de samenleving te kunnen blijven uitvoeren als de crisis voorbij is.”

Om hoeveel geld het gaat, wordt niet aangegeven. De koepelorganisatie geeft wel aan dat de oproep niet alleen voor de theaters is, maar voor alle instellingen die hulp nodig hebben. Daarbij wordt ook aangemerkt dat het geld niet direct naar de instelling hoeft, maar dat het ook in samenspraak met de betrokken gemeenten aangereikt kan worden. '

Maar de strekking van het verhaal is duidelijk: ‘Samen vormen wij de culturele infrastructuur van onze prachtige provincie. En deze crisis treft ons nu allemaal.

Ondertekenaars

De brief aan de provincie is ondertekend door de directeuren van de Brabantse theaters. Hieronder staan alle ondertekenaars op een rij.

Theater de Blauwe Kei Veghel Dhr. H. Vermeulen

Theater de Bussel Oosterhout Mevrouw C. Louwers

De Cacaofabriek – Het Speelhuis Helmond Dhr. J. Otten

Schouwburg Cuijk Cuijk Dhr. Vaessen & Meijer

Theater de Hofnar Valkenswaard Dhr. P. L’Herminez

Theater de Kattendans Bergeijk Dhr. D. Floris

Theater de Kring Roosendaal Dhr. J.H. Sloesen

Theater de Leest Waalwijk Dhr. S. Knopper

Theater de Lievekamp Oss Dhr. C. Bais

Theater de Maagd Bergen op Zoom Dhr. C. Meijer

Markant Uden Dhr. J. Wouda

Nieuwe Nobelaer Etten-Leur Mevrouw H. Vliegenthart

Theater de Parade Den Bosch Dhr. A. Kuhne

Parktheater Eindhoven Dhr. G. Pastoor

Theater de Schalm Veldhoven Dhr. S. Bossers

Theaters Tilburg Tilburg Dhr. R. van Steen