Volledig scherm
Biefstuk van paardenvlees © ANP

Bredase paardenvleesfraudeur moet 2,6 miljoen terugbetalen

BREDA - Jan F., die paardenvlees verkocht als rundvlees, moet 2,6 miljoen euro terugbetalen aan de Staat. F. bestelde tussen 2006 en 2009 paardenvlees uit Argentinië. Hij sloeg het op in Breda en veranderde dat in de boeken in halal geslacht rundvlees. Ook van de Osse vleeshandelaar Willy Selten wordt meer dan een miljoen geëist voor illegale handel in paardenvlees.

F. haalde de truc uit met zijn eigen bedrijf Draap (het omgekeerde van paard). Draap verkocht het vlees op die manier vooral aan Franse afnemers. De Franse minister van Landbouw noemde F. daarom een ,,weinig gewetensvolle handelaar".

Boete
De fraudeur werd in 2013 al veroordeeld tot een boete van 50.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf. In het arrest stond destijds dat onduidelijk was hoeveel hij precies met de zwendel verdiende.

Donderdag stond F. terecht voor de rechter in Breda. Die oordeelde over een ontnemingsvordering. De rechter besloot dat F. het financiële voordeel dat hij heeft behaald met de verkoop van paardenvlees, zo'n 2,6 miljoen euro, moet terugbetalen aan de Staat.

Willy Selten
Vorige maand werd bekend dat het Openbaar Ministerie ook 1,2 miljoen euro eist van vleesfraudeur Willy Selten. Dat zou hij hebben verdiend met de 336.000 kilo paard die tussen 2011 en 2012 werd verwerkt in zijn vleesgroothandel.