Burgemeester Tilburg: Grass Company verzweeg dat Johan van Laarhoven voor 6,5 miljoen afzag van terugkoopoptie
UPDATEBREDA/TILBURG - Coffeeshopketen The Grass Company heeft tegenover de gemeente Tilburg verzwegen dat Johan van Laarhoven voor 6,5 miljoen euro afstand heeft gedaan van de terugkoopoptie die hij had. Voor burgemeester Theo Weterings van Tilburg was dat de reden om de vergunning voor de twee filialen van The Grass Company aan de Spoorlaan en de Piusstraat in te trekken.
Delen per e-mail
Dat werd maandagmiddag duidelijk in de rechtbank van Breda, waar het kort geding diende dat The Grass Company heeft aangespannen tegen de gemeente. Volgens The Grass Company deed Johan van Laarhoven in december 2019, vanuit Thailand, afstand van zijn terugkoopoptie en hoefde de gemeente dat niet te weten. ,,Hij heeft op geen enkele manier nog bemoeienis met de shops.”
De bestuursrechter in Breda doet vrijdag uitspraak.
‘Gebroken man’
De gemeente Tilburg vroeg in het kader van een Bibob-onderzoek (naar de integriteit van ondernemers) om informatie over de eigendomsverhoudingen van The Grass Company. Toen de coffeeshopketen in de ogen van de gemeente te weinig stukken overlegde, was dat (op 3 maart) voor Weterings aanleiding om de vergunningen van de twee filialen in te trekken . ,,Er wordt een mistgordijn opgetrokken", aldus jurist A. van den Biggelaar van de gemeente tijdens het kort geding.
Bestuursrechter Hertsig hield de delegatie van de gemeente voor dat de Wet Bibob bepaalt dat de burgemeester na het onderzoek geen nieuwe vragen mag stellen aan de betrokken ondernemer. De gemeente vindt dat er geen sprake is van een nieuwe vraag: ,,Het was een vervolgvraag".
Aandelen
Van Laarhoven verhuisde in 2009 naar Thailand en verkocht in 2011 de aandelen van The Grass Company. Dat Johan van Laarhoven in december 2019 afstand deed van zijn recht om de helft van alle aandelen terug te kopen, werd niet meteen gemeld toen het Landelijk Bureau Bibob de coffeeshops onder de loep legde. ,,Dat was niet nodig", aldus Marco de Jong, directeur van The Grass Company. Zijn advocaten onderstrepen dat. ,,Van de optie is nooit gebruik gemaakt. En uiteindelijk hebben we alle stukken overlegd die er zijn. Meer is er gewoon niet.”
Van Laarhoven werd in januari 2020 vanuit de gevangenis in Thailand overgebracht naar de PI in Vught, waar hij het resterende deel van de straf uit moet zitten die hij in Bangkok kreeg opgelegd voor witwassen. Op 4 december 2019 deed hij in Thailand afstand van de (in 2012 vastgelegde) terugkoopoptie, op verzoek van De Jong. Dat gebeurde door het opmaken van een notariële akte. Voor het laten vallen van de terugkoopoptie zou Van Laarhoven 6,5 miljoen euro krijgen. Nu de 59-jarige Tilburger in de PI Vught geen bezoek mag ontvangen vanwege de coronacrisis, kon nog geen vervolg worden gegegen aan de in schriftelijk vastgelegde afspraken, zegt The Grass Company.
Strafzaak
De coffeeshopketen, die ook twee filialen in Den Bosch heeft, is al vele jaren verwikkeld in een gevecht met het Openbaar Ministerie. Nu Johan van Laarhoven niet meer gevangen zit in Thailand, kan de strafzaak tegen hem en andere betrokken bij The Grass Company na vele jaren uit de ijskast gehaald worden. In de strafzaak, waarin ook Marco de Jong en broer Frans van Laarhoven verdachte zijn, gaat het om belastingfraude en valsheid in geschrifte. Justitie denkt dat The Grass Company via ingewikkelde constructies geld naar het buitenland sluisde en ook te weinig belasting betaalde.
,,Als de shops gesloten worden, ben ik feitelijk al veroordeeld voordat een strafrechter inhoudelijk naar de zaak heeft gekeken", zo stelde De Jong. Hij noemde zichzelf een ‘gebroken man, zwaar overspannen van alles wat me de afgelopen jaren is overkomen'.
'Hard gelag’
De woordvoerder van de gemeente Tilburg zei te begrijpen dat sluiting een ‘hard gelag’ zou zijn voor De Jong en de 70 medewerkers van de twee coffeeshops. ,,Maar de burgemeester wil niet dat een vergunning van de gemeente misbruikt zou worden voor criminele feiten. Het gaat niet om een verloren bonnetje, het gaat om de kern van het dossier: wie heeft er zeggenschap over de onderneming? Dat heeft de doorslag gegeven.”
Wietproef
Burgemeester Weterings gaf vorige week wel te kennen dat als de Grass Company-shops dicht moeten er andere coffeeshops bij moeten komen in Tilburg. Sterker nog: het huidige aantal van elf kan worden uitgebreid naar dertien . Tilburg is een van de steden die mee gaat doen aan de zogeheten wietproef van het kabinet, waarbij in de coffeeshops alleen nog maar cannabis mag worden verkocht die onder staatstoezicht is gekweekt.
Ook de gemeente Den Bosch heeft aangekondigd dat ze de twee coffeeshops van The Grass Company (aan het Emmaplein en de Maastrichtseweg) de vergunning wil afnemen. De coffeeshopketen maakt ook hier bezwaar tegen het besluit van de gemeente. Of dat uiteindelijk, net zoals in Tilburg, tot een rechtszaak leidt, is nog niet te zeggen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Weer autobrand in zelfde straat in Cuijk
CUIJK - Aan de Stroomrug in Cuijk zijn in de nacht van dinsdag op woensdag twee auto's in brand gezet. Ook het huis waar de auto's bij stonden liep brandschade op. De brandweer kwam daar om 3.50 uur in actie en doofde de vlammen. -
PREMIUM
Nieuwsoverzicht | Lockdown verlengd - Politie beëindigt protestwandeling in Breda
De lockdown wordt verlengd tot 31 januari en mogelijk zelfs met drie volle weken. Gemiddeld raakten afgelopen week 7700 mensen per dag besmet. In Breda hielden circa honderd mensen een protest onder de noemen ‘vrijheidswandeling'. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van zondag. -
Boeren en supermarkten na ‘constructief overleg’: voor 1 april concrete oplossingen
DEN BOSCH - Boeren en supermarkten willen voor 1 april met ‘concrete oplossingen’ komen voor mogelijk eerlijke(re) prijzen voor boerenproducten. Dat is de uitkomst van een eerste ‘constructief gesprek’ tussen beide partijen, waarbij ook andere partners uit de voedselketen aanschoven. -
PREMIUM
cultuur Koor Ad Parnassum repeteert online zonder vertraging: ‘Het is óf Jamulus óf niets’
TILBURG - Koren hebben het in deze coronatijd niet gemakkelijk. Ze kunnen niet bij elkaar komen om te repeteren. Online repertoire oefenen levert ook problemen op. Het Tilburgse koor Ad Parnassum heeft daar iets op gevonden. Met speciale software zingen de leden elke week samen. -
PREMIUM
cultuur Lobke Meekes zoekt voor Assisië in Biezenmortel bomen die een verhaal vertellen
BIEZENMORTEL - Kunstenares Lobke Meekes zoekt voor een kunstproject op landpark Assisië in Biezenmortel bomen met een verhaal. Mensen kunnen bomen die voor hen een speciale betekenis hebben voordragen. Meekes gaat proberen door het opkweken van met stekjes en zaadjes er een sterk bos van te maken.
-
PREMIUM
Schaatsen dit weekend? Volgens deze meteoroloog kan het zomaar in het oosten van Brabant
Duik maar diep onder je donzen dekbed donderdag, want het wordt koud. Sterker nog: het gaat flink vriezen en dat zou zomaar kunnen betekenen dat we aankomend weekend onze schaatsen weer in gebruik kunnen nemen. Meteoroloog bij Weerplaza Wouter van Bernebeek geeft tekst en uitleg. -
PREMIUM
‘Publiek geheim’ ontsluierd: er liggen kernwapens in Volkel. En volgend jaar worden ze vernieuwd
VOLKEL - Wat al tijden een publiek geheim mocht heten, wordt nu met documenten in handen van de Volkskrant bevestigd: Op vliegbasis Volkel liggen inderdaad Amerikaanse kernwapens. Een reeks details ligt op straat. De wapens worden naar verwachting volgend jaar gemoderniseerd, aldus de krant. -
PREMIUM
De KingSide is voor niemand bang, maar gemeente maakt zich zorgen: ‘Satudarah ronselt Willem II-fans’
TILBURG - De verboden motorclub Satudarah ronselt Tilburgse jongeren die tot de harde supporterskern van Willem II behoren. Volgens de gemeente Tilburg en de politie hebben Satudarah-kopstukken grote invloed op jonge fans.