Pieter Geenen aan het werk.
Volledig scherm
PREMIUM
Pieter Geenen aan het werk. © Evert Elzinga

Cartoonist tekende al duizenden stripjes voor krant: ‘Religie ligt gevoelig, net als seks’

ASTEN/EINDHOVEN - Hij werd geboren in d’n himmel, maar is eigenlijk meer geïnteresseerd in de hel. Cartoonist Pieter Geenen, opgegroeid in Asten en Eindhoven, tekende in twintig jaar tijd zo’n vierduizend keer ‘Het Dagboek van Anton Dingeman’: spitsvondige ‘toneelstukjes’ in stripvorm, over de gewone, goedwillende man en de waan van de dag.

De wind raast langs alle kanten om zijn huis op de kop van het smalle KNSM-eiland in Amsterdam. Op de hoge tafel waaraan cartoonist Pieter Geenen zes dagen per week staand de kranten leest (‘Ik zit al genoeg’) liggen briefjes met schetsjes en ‘vonkjes’: een salafist achter een pilaar, ‘iets met besnijdenis’, ‘iets over embryo’s’ en een aanzetje over een grap waarin carnaval en de discussie rond Forum voor Democratie in Brabant samen moeten komen: ‘Nee, ik ben ginne Thierry. En wattie tweet da wit ik nie’. Als het vonkje vlam vat verhuist Geenen naar het bureau van zijn atelier, vol potloden, kroontjespennen, kwastjes en ecoline, en kan er weer een hoofdstuk worden toegevoegd aan ‘Het Dagboek van Anton Dingeman’.

  1. Brabants nieuws van vrijdag | Provincie wil blijvende herinnering voor coronaslachtoffers - Man voor ogen van zoontje (10) neergeschoten
    PREMIUM

    Brabants nieuws van vrijdag | Provincie wil blijvende herinne­ring voor corona­slacht­of­fers - Man voor ogen van zoontje (10) neergescho­ten

    Er zou een blijvende herinnering moeten komen voor de slachtoffers van het coronavirus, dat vindt de Brabantse politiek. Hoe dat eruit moet komen te zien is nog de vraag. In Tilburg was vrijdag een schietpartij waarbij een 10-jarige jongen zag hoe zijn vader werd geraakt in zijn been. Dit en meer nieuws lees je terug in het nieuwsoverzicht van vrijdag.