De gebouwen achter de pijpbrug horen bij MSD in Oss. De komende jaren wordt verder uitgebreid op bedrijventerrein De Geer.
Volledig scherm
De gebouwen achter de pijpbrug horen bij MSD in Oss. De komende jaren wordt verder uitgebreid op bedrijventerrein De Geer. © Ruud Rogier Fotobureau

CBS: Brabant heeft belangrijkste industrie van Nederland

DEN BOSCH - De Brabantse industrie is steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. In Brabant werd in 2016 meer dan 27 procent van de totale Nederlandse industriële toegevoegde waarde gerealiseerd. De regio Eindhoven is koploper, maar ook de industrie in Noordoost-Brabant draagt sterk bij aan de nationale economische groei.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de regio Eindhoven en Noordoost-Brabant - met name Oss, Uden en Veghel - zijn uitgegroeid tot dé belangrijkste industriële gebieden van Nederland. De regio Tilburg neemt een aanzienlijk bescheidener positie in en belandt nog nipt in de top-10.

In 2015 werd ruim 27 procent van de totale Nederlandse industriële toegevoegde waarde (productie minus ingekochte goederen en diensten) in Zuidoost- en Noordoost-Brabant gerealiseerd. Dat kwam in 2015 op een totaalbedrag van zo'n 75 miljard euro uit, aldus het CBS.

Deze regio kent een sterke concentratie aan industriële bedrijven. Vooral chemie (MSD), machine-industrie (VDL Groep, Tennant en Bosch-Rexroth), transportmiddelenindustrie (VanderLande en Brabant Alucast) en voedingsindustrie (Masterfood, Friesland Campina en Unilever) zorgen voor economische groei.

Toegevoegde waarde industrie in Nederland (2016).
Volledig scherm
Toegevoegde waarde industrie in Nederland (2016). © CBS