Volledig scherm
PREMIUM
Marianne van der Sloot tijdens het debat van afgelopen vrijdag. © Jan Zandee

CDA Brabant is ook na aftreden gedeputeerden ‘gewoon’ nog een coalitiepartij

analyseDEN BOSCH - Hoe gek het ook klinkt na het opstappen van de twee CDA-gedeputeerden, het CDA is in Brabant formeel nog steeds een coalitiepartij. En dat zou de komende weken best wel eens zo kunnen blijven.

De Brabantse politiek bevindt zich na de hachelijke vergadernacht van vrijdag op zaterdag in een vreemd soort status quo. Nu de beide CDA-gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma hun ontslag hebben ingediend, is het CDA niet meer vertegenwoordigd in het provinciebestuur. Maar de coalitie van VVD, D66, GroenLinks. PvdA én CDA bestaat formeel nog steeds. Het CDA heeft - ondanks het aftreden van beide gedeputeerden - de stekker er immers niet uitgetrokken. Sterker nog: de partij heeft haar steun aan het coalitieakkoord zelfs nog eens herbevestigd. 

  1. Waarom het absoluut noodzakelijk is dat we op de tenen van de macht gaan staan
    PREMIUM

    Waarom het absoluut noodzake­lijk is dat we op de tenen van de macht gaan staan

    De eerste uitnodiging voor een nieuwjaarsreceptie ligt weer op mijn bureau en daarmee liggen er ongetwijfeld ook wat ongemakkelijke ontmoetingen in het verschiet. Ontmoetingen met mensen bij wie ik het afgelopen jaar stevig op de tenen ben gaan staan, bijvoorbeeld in deze rubriek. Het waren tenen van burgemeesters, commissarissen, officieren van justitie en andere hoge functionarissen. Straks schud ik ze de hand en we zullen beleefd zijn. We zijn immers professionals.