Volledig scherm
Maikel Boon (PVV) en CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon © Jan Zandee

CDA Brabant keert zich tegen lijn coalitie en wil boeren alsnog meer tijd geven voor vergunning schonere stallen

DEN BOSCH - Het CDA Brabant wil dat boeren alsnog extra tijd krijgen om een vergunning aan te vragen voor een schonere stal. De fractie heeft tijdens het debat over de provinciebegroting, dat nu bezig is, een voorstel ingediend. Een draai waarmee het zich tegen de eigen coalitie keert. 

Die motie komt op een heel opvallend moment. Twee weken geleden debatteerde de Brabantse politiek al over precies deze materie, met duizenden boeren voor de deur. Daarbij drong de rechtse oppositie er met alle macht op aan om de beruchte datum van 1 april van tafel te krijgen.

Voor die datum moeten veehouders met oude stallen een vergunning aanvragen om aan de strengere milieu-eisen van de provincie te voldoen. Het CDA stemde toen niet in met uitstel; de fractie kocht wel tijd om op 13 december eventueel een nieuwe afweging te maken. Dan spreekt Provinciale Staten nog eens over het heikele dossier rondom boeren en stikstof, in de hoop dat er dan meer duidelijkheid is over stikstofmaatregelen van het kabinet.

Pittige gesprekken

CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon wil daar nu echter niet meer op wachten. Ze wees daarbij onder meer op het recente CBS-rapport over mestmetingen, dat vraagtekens zet bij de werking van innovatieve stalsystemen. ,,Alsof er nog niet genoeg onzekerheid is in de agrarische sector", filosofeerde De Hoon. ,,We maken ons zorgen. We hebben pittige gesprekken gevoerd over landbouw. Met onze achterban en hier in de statenzaal. Met alle onduidelijkheid van het moment kúnnen boeren geen plannen meer maken. Laten we deze mensen perspectief bieden. De deadline van 1 april moet van tafel.”

Volledig scherm
CDA-Fractievoorzitter Ankie de Hoon © Jan Zandee
Quote

Op aannames ga ik niet in

Ankie de Hoon

De andere vier coalitiepartijen (VVD, D66, GroenLinks, PvdA) waren twee weken geleden nadrukkelijk tegen algeheel uitstel van 1 april. Zij hielden zich stil nadat het CDA de motie aankondigde. Het voorstel van De Hoon wekte in elk geval verbazing bij SP en PVV. ,,Waarom stemde u dan twee weken geleden tegen? Het CDA liet toen alle boeren in de steek”, schamperde Maikel Boon (PVV). Nico Heijmans (SP) wilde weten wat het CDA doet als het andermaal zijn zin niet krijgt binnen de coalitie. ,,Zover zijn we nog helemaal niet. Op aannames ga ik niet in", aldus De Hoon.

Kleine kans

De kans dat het CDA-voorstel wordt aangenomen, lijkt op voorhand zeer klein. VVD-fractievoorzitter Suzanne Otters liet in haar eigen spreektermijn al weten de discussie over de landbouw voor 13 december te willen bewaren. Zonder steun van de VVD is een meerderheid voor uitstel van de stallendeadline sowieso onhaalbaar.

Het debat over de Brabantse begroting duurt naar verwachting tot ver na middernacht. Waarschijnlijk wordt pas aan het eind, als er over alle voorstellen wordt gestemd, meer duidelijk over de motie van het CDA en de eventuele gevolgen voor de coalitie.

Onze verslaggever volgt het debat en doet hier op Twitter verslag van.

Volledig scherm
De vlag van trots op Brabant wordt in brand gestoken bij het provinciehuis in Den Bosch © Paul Driessen
Volledig scherm
Ankie de Hoon. © Raldo Neven Fotografie
 1. Met loeiende sirenes op pad met de Brabantse brandweer: echte beelden geven inkijkje in heftig werk
  video

  Met loeiende sirenes op pad met de Brabantse brandweer: echte beelden geven inkijkje in heftig werk

  Een vrachtwagen die vastzit onder het beruchte viaduct in Waalwijk. Een auto die spontaan in brand vliegt op een drukke rotonde in Breda. Een persoon die uit het koude water wordt gered in Geertruidenberg. Deze beelden staan gebrand op het netvlies van de brandweerlieden die dagelijks met spoed uitrukken. Voor wie altijd al een keer heeft willen meegaan met ze, kan dat doen in deze eerste aflevering van de vlog van Brandweer Midden- en West-Brabant.
 2. Ondernemers VNO-NCW blij met uitspraak over maximumsnelheid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

  Onderne­mers VNO-NCW blij met uitspraak over maximum­snel­heid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

  De kogel is door de kerk: de coalitiepartijen zijn het eens over de maatregelen die genomen moeten worden omtrent de stikstofproblematiek. De regel die ze nu willen invoeren is dat de maximumsnelheid overdag in een groot deel van Nederland wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Vanaf 19.00 uur mag er ‘gewoon’ 130 kilometer per uur worden gereden. De Brabantse en Zeeuwse ondernemers, verenigd in het VNO-NCW, zijn blij met die uitspraak.