Gedeputeerde Johan van den Hout.
Volledig scherm
Gedeputeerde Johan van den Hout. © Provincie

CDA en PVV willen excuses van provinciebestuur voor omstreden uitspraak gedeputeerde Van den Hout

UPDATEDEN BOSCH - De PVV- en de CDA-fracties willen dat het provinciebestuur afstand neemt van de uitspraken die SP-gedeputeerde Johan van den Hout zondag deed  in het tv-programma Kraak van Omroep Brabant. 

Op de stelling van presentator Arjo Kraak dat boeren een grotere bedreiging zijn voor de Brabantse natuur dan drugsdumpingen, zei Van den Hout: ,,Niet zozeer de boeren, maar wel hun productiewijze." Of de gedeputeerde daarmee bedoelt dat wat boeren doen eigenlijk nog erger is dan wat drugscriminelen doen? ,,Ja, dat is op veel grotere schaal."

Vorige week verscheen een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving , waaruit bleek dat boeren met name in Oost-Brabant en Limburg dertig tot veertig procent meer mest over het land uitrijden dan toegestaan. Van den Hout noemde dat in KRAAK een 'criminele activiteit', die een enorme impact heeft op de Brabantse natuur. ,,Het doet het beheerwerk wat wij doen teniet."

Het CDA en de PVV hebben maandag meteen statenvragen gesteld naar aanleiding van de uitspraak van Johan van den Hout.

Van den Hout (SP) heeft Natuur, Water en Milieu in portefeuille. 

  1. Brabants nieuws van vrijdag | Provincie wil blijvende herinnering voor coronaslachtoffers - Man voor ogen van zoontje (10) neergeschoten
    PREMIUM

    Brabants nieuws van vrijdag | Provincie wil blijvende herinne­ring voor corona­slacht­of­fers - Man voor ogen van zoontje (10) neergescho­ten

    Er zou een blijvende herinnering moeten komen voor de slachtoffers van het coronavirus, dat vindt de Brabantse politiek. Hoe dat eruit moet komen te zien is nog de vraag. In Tilburg was vrijdag een schietpartij waarbij een 10-jarige jongen zag hoe zijn vader werd geraakt in zijn been. Dit en meer nieuws lees je terug in het nieuwsoverzicht van vrijdag.