Volledig scherm

CDA wil af van geheimhouding Attero; ook stortplaatsen Den Bosch, Schijndel en Tilburg afdichten

DEN BOSCH - Het CDA in Brabant pleit ervoor om de geheimhouding op te heffen die rust op delen van het dossier over afvalverwerker Attero. Volledige openheid is gewenst nu bij Attero 183 miljoen euro aan dividend is uitgekeerd kort nadat het bedrijf voor 170 miljoen euro door de overheid verkocht is aan investeringsfonds Waterland.

Het CDA wil VVD-gedeputeerde Bert Pauli aan de tand voelen en krijgt hiervoor vrijdag gelegenheid in de vergadering van Provinciale Staten. Pauli speelde een belangrijke rol bij de verkoop, 1,5 jaar geleden, van het voormalige Essent Milieu. CDA-Statenlid Stijn Steenbakkers: "Met de kennis van nu kunnen we ons afvragen of de deal wel zo verstandig was." De geheimhouding, waarmee het provinciebestuur in 2014 overigens akkooord gegaan is, betreft vooral de koopovereenkomst. Steenbakkers: "Die moet er af zodat ik ook in het openbaar alle vragen kan stellen."

Die 183 miljoen keerde investeringsfonds Waterland totaal uit aan zichzelf als dividend, bleek uit de jaarrekening en gesprekken met betrokkenen. Een belangrijk deel van die miljoenen was bestemd voor het schoonmaken van stortplaatsen.

Schending contract
​Attero was de laatste jaren ook vaak in het nieuws. Dat was vanwege een miljoenenclaim die het bedrijf had weggelegd bij een aantal Brabantse gemeenten. Die hadden in de jaren 2011 tot en met 2014 minder restafval aangeleverd hebben dan contractueel was vastgelegd. Dat was omdat inwoners hun afval beter scheidden.

2 maanden geleden werd het miljoenendividend bekend. Gedeputeerde Pauli stelde daarop dat hij Attero houdt aan aangegane verplichtingen. Het bedrijf moet onder andere nog stortplaatsen in Den Bosch, Tilburg en Schijndel afdichten. Vorige maand meldde Pauli dat Brabant samen met Limburg en Drenthe in overleg is gegaan over dit soort nazorgverplichtingen.