Volledig scherm
© Van Assendelft

CDA wil circus in erfgoedbeleid Brabant

DEN BOSCH - Het CDA wil het circus opnemen in het Brabantse erfgoedbeleid. De partij dient daarvoor vrijdag een motie in tijdens de vergadering van Provinciale Staten van Noord-Brabant.

Aanleiding om de motie in te dienen zijn de financiële problemen bij het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz. Het 115 jaar oude circus heeft een belastingschuld van 100.000 euro. Dat moet voor 7 september worden terugbetaald.

Hoewel de circuscultuur in Nederland is erkend als immaterieel cultureel erfgoed, is het circus nog nergens onderdeel van enig cultuur- of erfgoedbeleid. In landen als België, Frankrijk en Italië is dat wel het geval. Daar kunnen circussen in aanmerking komen voor subsidie en andere fiscale voordelen.

CDA-Statenlid Marcel Deryckere: “Het is triest dat een circus als Herman Renz, dat al jaren aan de top staat van de internationale circuswereld en een belangrijk Brabants exportproduct is, dreigt te verdwijnen. Als provincie moeten we, daar waar we kunnen, alles op alles zetten om dat te voorkomen.”