Volledig scherm
© René Manders/fotomeulenhof

CDA wil onafhankelijke commissie om schade noodweer te onderzoeken

SOMEREN – Het CDA wil dat een onafhankelijke commissie de schade van het noodweer afgelopen zomer in onder meer Zuidoost-Brabant inventariseert en taxeert. ,,Deze commissie kan de huidige patstelling doorbreken”, aldus de politieke partij.

CDA woordvoerder Jaco Geurts: ,,In het vorige overleg met de staatssecretaris heb ik een pleidooi gehouden voor een noodfonds. Het antwoord daarop was nee. Ik vroeg om het getroffen gebied voor ondersteuning uit Brusselse fondsen in aanmerking te laten komen. Ook daarop was het antwoord nee. We vroegen nationale solidariteit voor de gedupeerden. In Duitsland en België is die er wel. En ook daar zei de staatssecretaris nee op. Het wordt tijd dat de staatssecretaris eens ja zegt.”

Het noodweer zorgde voor vele miljoenen euro’s schade in onze provincie. De extreme hoos- en hagelbuien eind juni zorgden voornamelijk voor schade aan woningen, auto's en agrarische bedrijven.

Speciaal fonds
Het CDA pleit ook voor een speciaal fonds, zoals dat ook in de dierhouderij met het diergezondheidsfonds is vorm gegeven. De politieke partij: ,,We willen een fonds gevuld door betrokken. Dit fonds kan een oplossing bieden voor onverzekerbare schade en plantenziekten.”

Ook de BTW op de brede weersverzekering moet eraf om deze interessanter te maken voor telers in de toekomst. Andere lidstaten vragen hierover geen of nauwelijks BTW, zoals blijkt uit de brief van de staatssecretaris. Geurts: ,,Ik wil van de staatssecretaris weten of hij bereid is dit nog voor volgend jaar aan te passen. Anders zal het CDA hier zelf een voorstel voor doen.”