Chauffeur mag in het weekend niet meer slapen in de cabine, minister deelt folders over nieuwe regels uit in Brabant

ZEVENBERGEN - Minister Cora van Nieuwenhuizen deelde zondagmiddag op parkeerplaats Den Hoek langs de A16 hoogstpersoonlijk foldertjes uit aan buitenlandse chauffeurs om ze te wijzen op de verplichte langdurige weekendrust.

Truckers mogen het weekend niet meer doorbrengen in hun cabine op een openbare parkeerplaats. Dat is het gevolg van een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie. ,,Tot op heden was er onduidelijkheid of landen langdurige cabinerust konden verbieden op basis van de huidige regels”, zegt Daniëlle Rebel, woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). ,,In Nederland konden chauffeurs de normale wekelijkse rust van minimaal 45 uur doorbrengen in een voertuig, maar in onder meer Duitsland en België was dat verboden. Nu zijn er eenduidige regels.”

Grensstreken

Die niet-eenduidigheid leidde ertoe, dat veel chauffeurs uit bijvoorbeeld Hongarije en Polen hun weekenden doorbrachten op parkeerplaatsen in Nederlandse grensstreken. Kort verblijf mag overigens nog wel en wie er wil barbecuen, mag dat ook. ,,Eventuele overlast die ze zouden veroorzaken is wat ons betreft een bijkomend probleem", zegt de voorlichtster van de inspectie. ,,Het gaat ons primair om de arbeidsvoorwaarden voor de chauffeurs.”

Volledig scherm
Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen deelt met een inspecteur Leefomgeving en Transport folders uit op parkeerplaats Den Hoek langs de A16 ter hoogte van Zevenbergen. © Florence Imandt

Er kleven twee belangrijke bezwaren aan het langdurig verblijf op parkeerplaatsen, vindt Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat. ,,Het is niet prettig voor de chauffeurs zelf om dagen op een parkeerplaats rond te hangen bij hun truck. Daarnaast kan het tot verkeersonveilige situaties leiden wanneer er tot op de invoeg- en vluchtstroken toe wordt geparkeerd."

Quote

Langdurig verblijf op parkeer­plaat­sen is niet prettig voor chauffeurs en het leidt tot verkeerson­vei­li­ge situaties.

Cora van Nieuwenhuizen, minister Infrastructuur en Waterstaat

Nu is het nog een foldertje, maar vanaf februari worden boetes uitgedeeld van 1.500 euro, te betalen door de werkgevers van de buitenlandse chauffeurs. Minister van Nieuwenhuizen: ,,Wij vinden dat werkgevers ervoor moeten zorgen dat de chauffeurs het weekend bij hun gezin kunnen doorbrengen of in ieder geval op een goed beveiligde parkeerplaats met voldoende sanitair. Het hoeft niet per se een hotel te zijn, pensions zijn ook goed."

Zoiets doet bijvoorbeeld Rotaricu Soril uit Roemenië, de allereerste chauffeur die een folder krijgt van de minister. Sinds drie jaar slaapt hij in de weekends in een pension in Rotterdam, legt hij in gebrekkig Engels uit. ,,Ik werk 30 dagen achter elkaar in heel Europa en daarna ben ik 7 dagen thuis in Roemenië... Yes, yes, I understand the flyer."

Tachograaf

De inspectiedienst is eind december begonnen met het informeren van werkgevers over het verbod. De controle gebeurt aan de hand van de urenregistratie op de tachograaf en door het aanspreken van chauffeurs. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Waarom het absoluut noodzakelijk is dat we op de tenen van de macht gaan staan
    PREMIUM

    Waarom het absoluut noodzake­lijk is dat we op de tenen van de macht gaan staan

    De eerste uitnodiging voor een nieuwjaarsreceptie ligt weer op mijn bureau en daarmee liggen er ongetwijfeld ook wat ongemakkelijke ontmoetingen in het verschiet. Ontmoetingen met mensen bij wie ik het afgelopen jaar stevig op de tenen ben gaan staan, bijvoorbeeld in deze rubriek. Het waren tenen van burgemeesters, commissarissen, officieren van justitie en andere hoge functionarissen. Straks schud ik ze de hand en we zullen beleefd zijn. We zijn immers professionals.