Code oranje voor Brabant ingetrokken, straten in Oss en Hedel lopen onder

Code oranje voor hevige regenval is weer ingetrokken. Op verschillende plaatsen in de regio viel dinsdagavond dusdanig veel regen, dat straten onderliepen. In veel andere plaatsen merkten mensen daar niets van en bleef het gewoon droog. In de avonduren kwamen onder andere uit Hedel, Oss en Rijen veel meldingen van wateroverlast. 

22.40 uur: De brandweer is op meerdere plaatsen in Oss actief om mensen met waterschade te helpen. Dat gebeurt onder andere in de wijk Ussen, waar in bijvoorbeeld de Kromstraat mensen tot hun enkels in het water stonden. 

Volledig scherm
Wateroverlast in de Kromstraat in Oss. © 112nieuws Oss

22.15 uur:  Niet alleen bij De Groot Fresh Group in Hedel is de schade groot, ook Transportbedrijf Van Opzeeland op het Hedelse bedrijventerrein De Kampen is getroffen. Ook daar zijn delen van het platte dak ingestort en is er veel water naar binnengestroomd. Ook is er waterschade bij Transportbedrijf Van Geffen. 

22.10 uur:  De overvloedige regenval zorgde ook voor wat overlast bij de Poolse supermarkt aan de Voorstraat in Hedel. Er lekte water via het systeemplafond naar beneden. De eigenaar wist het lek snel te dichten waardoor verdere schade kon worden voorkomen. 

21.30 uur:  Transportbedrijf Van Geffen in Hedel pompt het water uit de garages.

Volledig scherm
© Bart Meesters

21.15 uur: Tot aan de enkels in het water in Oss en auto's die door overstroomde straten rijden. 

20.30 uur:  Een deel van het dak van het fruitbedrijf De Groot Fresh Group langs de A2 bij Hedel is bezweken onder het vele regenwater. De constructie is over een flinke lengte verzakt. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn er geen gewonden gevallen, maar is de schade groot. Er is veel water binnengekomen. De brandweer kijkt nu of het gebouw veilig genoeg is om te betreden. 

Volledig scherm
© Bart Meesters

19.45 uur:  In Hedel regende het een uur flink en kwamen meerdere straten onder water te staan. Afgewaaide takken liggen her en der op de weg.  Meerdere bomen vielen om. 

Volledig scherm
Omgewaaide boom in Hedel. © Vincent Leemans

18.30 uur:  Tijdens graafwerkzaamheden op industrieterrein Vossenberg in Tilburg is het riool beschadigd geraakt. De gemeente sluit wateroverlast niet en waarschuwt burgers: "Gebruik zo min mogelijk water." Rond 20.30 uur waren de problemen weer verholpen. 

18.15 uur: Het noodweer heeft in Rijen voor flink wat overlast gezorgd. De regenpijpen van basisschool De Vijf Eiken konden de grote hoeveelheid water niet aan. De brandweer werd opgeroepen om hulp te bieden. In de Kennedylaan liep een garage onder water. 

Volledig scherm
Straten in Rijen stroomden vol na fikse regenbui © Jeroen Stuve/MaricMedia

18.00 uur: KNMI: Zware onweersbuien zijn dinsdag Nederland vanuit het oosten heel verspreid binnen gedreven. En er zijn nog meer buien onderweg. Het KNMI kan lastig voorspellen welke plaatsen last hebben of krijgen van het noodweer. In Limburg zijn de ergste buien al weer voorbij, terwijl delen van Zeeland, Utrecht en Zuid-Holland vanaf 16.30 uur kampen met buien en hagelstenen zo groot als kleine kiezels.

17.55 uur: Udens College blaast parade van galabezoekers af.  Het galafeest zelf gaat wel door. 

17.45 uur: Ook door de avondvierdaagsen van Tilburg, Moergestel en Udenhout gaat een streep.

16.00 uur:  De avondvierdaagse in Heusden en Vlijmen gaan vanwege de slechte weersvoorspellingen niet door.

Overvolle treinen zijn zeker geen pretje met dit weer. De temperatuur in sommige coupés loopt op tot tropische hoogte. Maar er is hoop, je moet nog wel even wachten. "Vanaf volgende zomer hebben vrijwel alle treinen een airco."

15:00 uur: De eerste bui trekt Brabant binnen vanuit België. Aan de Hallenstraat in Bladel  (Zuidoost-Brabant) is rond 15.20 uur een boom omgewaaid. De bui trekt nu richting West-Brabant verder. Later op de middag en avond komen er nog meer zware buien.

14.50 uur: De procedure Extreem Weer is van kracht, zo laat de Brandweer weten.

14.15 uur: Cambium College Zaltbommel stuurt leerlingen eerder naar huis vanwege code oranje

14.00 uur: Hevige buien op komst, lees hier wat je kunt doen tegen wateroverlast.

Waarschuwing

De waarschuwing geldt vooral voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Zeeland, Brabant en Limburg. 

Weerplaza verwacht de zwaarste buien in de tweede helft van de middag en vanavond. De intensiteit van de buien zal sterk van plek tot plek verschillen, maar er wordt rekening gehouden met fors onweer en zeer plaatselijk tot tientallen millimeters neerslag, wat kan leiden tot wateroverlast. Ook zijn hagelstenen van 2 of 3 cm mogelijk.

Wees goed voorbereid

Rijkswaterstaat adviseert het verkeer goed voorbereid de weg op te gaan en van tevoren de verkeersinformatie en het weerbericht te checken. ,,Wie al op pad is, doet er goed aan de snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden. Hou voldoende afstand tot je voorganger'', aldus een woordvoerster. Rijkswaterstaat verwacht vooral in het midden en zuiden van het land een zware avondspits.

Het tijdstip van de buien is niet alleen ongunstig voor de avondspits, maar ook voor de avondvierdaagse die op veel plekken wordt gelopen. 

Voor de rest van het land geldt code geel, want ook daar kunnen er flinke onweersbuien ontstaan.

Volledig scherm
© Thinkstock
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement