Volledig scherm
Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark. Leraren van het basisonderwijs staken omdat zij ontevreden zijn over hun te lage salaris en te hoge werkdruk. ANP BAS CZERWINSKI © ANP

Code Rood tijdens onderwijsstakingen in Midden-Brabant

De estafettestaking in het basisonderwijs bereikt vrijdag deze regio. Veel scholen geven er gehoor aan, ook in Midden-Brabant. 

Na het noorden en het midden van het land wordt de estafettestaking in het basisonderwijs die dag voortgezet in Brabant en Limburg. Docenten bepalen zelf of ze meedoen aan de actie, maar het ziet er naar uit dat veel scholen dicht zijn.

Quote

De meeste docenten hebben niet eens de tijd om te lunchen.

Marcia van der Wens, juffrouw

In Den Bosch worden vrijdag rond de middag meer dan honderd juffen en meesters verwacht op de Markt. Daar wordt gezamenlijk geluncht. Het is een statement, zegt juf Marcia van der Wens, die net als bij eerdere stakingen de Bossche actiedag organiseert. ,,De meeste docenten hebben niet eens de tijd om te lunchen. De staking richt zich nu vooral op het salaris, maar we willen ook benadrukken dat de werkdruk nog steeds te hoog is.''

Bij de SAAM scholen in Meierijstad is besloten dat als meer de helft van een school staakt, de school niet opengaat. ,,We kunnen dan simpelweg niet opengaan", zegt Edith van Montfoort, voorzitter van het college van bestuur. Bij SAAM zitten 29 scholen aangesloten en die staken daarom nu ook allemaal. "Ook wij zetten ons in voor het verlagen van de werkdruk en een hoger salaris. De leraren binnen de gemeenschap willen ook echt opkomen voor hun vak." Binnen de gemeenschap is ook besloten om alle leraren door te betalen tijdens de staking zodat er geen discussie over bestaat. "Daarbij hebben we gezegd dat de leraren deel moeten nemen aan de manifestatie in Eindhoven als ze staken. Dat vergroot de zichtbaarheid en druk."

Code Rood

De scholen van HUB Noord-Brabant, een gemeenschap in speciaal onderwijs, hebben besloten om niet te staken, maar wel een duidelijk signaal af te geven. "We kunnen het bij onze leerlingen niet maken om voor de derde keer in korte tijd de school dicht te gooien", zegt Rion Pennings, voorzitter college van bestuur. "Maar we hebben wel iedereen gevraagd, zowel leraren als leerlingen, om vrijdag in het rood te komen. Code Rood noemen we dat. Hiermee willen we aangeven dat vooral het lerarentekort een groot probleem is."

Van de zestien scholen doet er één school van Tangent in Tilburg niet mee met de stakingen. "Maar zij laten zich wel op een andere manier zien", zegt Alina Kuiper, voorzitter college van bestuur. In tegenstelling tot de vorige twee stakingen hebben ze deze keer besloten om de leraren niet door te betalen. "De stakende leraren kunnen een beroep doen op de vakbond en we hebben iedereen opgeroepen om zich te laten zien bij de manifestatie in Eindhoven, want samen sta je sterker."

Bekijk hier welke schoolbesturen in Nederland meedoen aan de stakingen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement