Volledig scherm
© Thinkstock

Crèche en kinderopvang populair bij Brabantse ouders

DEN BOSCH - Het aantal kinderen tot vier jaar dat naar een crèche of kinderdagverblijf gaat, is in een jaar tijd met acht procent gestegen. Ook in Brabant maken ouders graag gebruik van deze vorm van kinderopvang, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bijna 54 procent van de Nederlandse jonge kinderen ging vorig jaar naar een crèche of kinderopvang, dertien procent ging naar een gastouder. Dat het aantal kinderen in de dagopvang stijgt, is volgens het CBS deels te verklaren doordat peuterspeelzalen veranderen in kinderopvanglocaties.

In zeventig Nederlandse gemeenten gaan minimaal zeven op de tien kinderen naar een crèche of kinderopvang. Het valt op dat het hier voornamelijk gaat om gemeenten in de Randstad, Gelderland en Brabant. Uitschieter in Noord-Brabant is de gemeente Sint-Michielsgestel waar ruim 90 procent van alle kinderen tot vier jaar naar een crèche of kinderdagverblijf gaat. Daarna volgen de gemeenten Vught en Heeze-Leende met bijna 90 procent. Verder is in Brabant opvang bij een gastouder het meest populair in Sint-Oedenrode (gemeente Meierijstad), Alphen-Chaam, Boekel, Hilvarenbeek, Asten, Deurne en Baarle-Nassau.

Het CBS bracht in kaart voor hoeveel kinderen vorig jaar kinderopvangtoeslag werd gegeven. Het gaat om kinderen die werden opgevangen in de dagopvang: opvang in een crèche, bij een gastouder of kinderdagverblijf. De peuterspeelzaal valt hier niet onder, aangezien daar geen kinderopvangtoeslag wordt gegeven. 

Benieuwd naar de situatie in jouw gemeente? Bekijk hieronder de kaart met informatie. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement