Volledig scherm
De Tilburgse burgemeester Peter Noordanus is voorzitter van de Taskforce Brabant Zeeland © Jeroen de Jong / PVE

Crimefighter Noordanus over bestrijding criminaliteit: We scheppen met een theelepeltje de zee leeg

TILBURG - Zonder hulp uit Den Haag kan Brabant de ondermijning door drugscriminelen nooit de baas worden. ,,We zijn met een theelepeltje de zee aan het leegscheppen", zegt Peter Noordanus, voorzitter van de Taskforce Brabant Zeeland.

De Tilburgse burgemeester reageert desgevraagd op de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, Gerrit van der Burg. Hij zei zaterdag in deze krant dat de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld in Brabant - ook wel ondermijning genoemd - nog 'minstens tien jaar' gaat kosten.

Noordanus zegt dat de strijd zonder extra 'handen aan het bed' niet te winnen valt. ,,Het is echt spannend wat er in het regeerakkoord komt: laat het Rijk ons in de steek, of krijgen we de hulp om nu echt een slag verder te komen?"

De Taskforce Brabant Zeeland, waarin onder meer politie, justitie, belastingdienst en gemeenten samenwerken, is volgens Noordanus 'best lekker bezig'. ,,Maar het tempo moet omhoog."

150 miljoen

De burgemeesters van de grote Brabantse gemeenten roepen al veel langer om hulp van het kabinet. Ze willen bijvoorbeeld 150 miljoen euro in hun strijdkas en andere wetgeving. Onder meer privacywetten zijn nu soms een obstakel. De gemeente Eindhoven noemde zaterdag bij RTL Nieuws nog het voorbeeld van iemand met een uitkering die een bouwvergunning van 200.000 euro aanvraagt. De ene gemeentelijke afdeling weet van de uitkering, de andere van de bouwvergunning. Maar ze mogen hun info niet delen, terwijl het toch gek is dat een uitkeringsgerechtigde voor 200.000 euro verbouwt.

Banken

Ook Emile Kolthoff, lector ondermijning aan Avans Hogeschool, ziet dat privacywetgeving geregeld in de weg staat. ,,Ook bij banken zie ik nog maar weinig bereidheid om informatie te delen. Zij zien soms gekke dingen. Als er bijvoorbeeld iemand is die betalingsproblemen heeft voor zijn hypotheek en dan ineens op het kantoor komt om contant af te lossen. Dat is wel een signaal."

Kolthoff, tevens hoogleraar criminologie aan de Open Universiteit, denkt dat Brabantse misdaadbestrijders zich meer moeten gaan richten op de bovenwereld dan op de onderwereld. Hij wijst bijvoorbeeld op notarissen en accountants die zich laten gebruiken om geld wit te wassen. ,,Dat is voor een deel naïviteit en voor een deel heeft de private sector ook financiële belangen."