Crisis in Brabant: CDA stapt uit coalitie

Teruglezen+videoDEN BOSCH - Het CDA dat opstapt uit de coalitie in Brabant. Boeren die protesteren voor het provinciehuis in Den Bosch en voor Eindhoven Airport. Een Brabants maatregelenpakket tegen stikstof dat niet genoeg steun krijgt in de Staten. De Brabantse politiek heeft saaiere dagen gekend dan deze vrijdag de dertiende.

Het politieke venijn zat in de staart van het stikstofdebat, dat met alle onderbrekingen erbij twaalf uur duurde. Het CDA stapte toch nog uit de coalitie door een al langer sluimerende vertrouwensbreuk die zich fixeerde op een deadline voor veehouders. De partij kreeg die deadline maar niet van tafel, kon daardoor ‘onvoldoende voor de Brabantse boeren betekenen’ en verbond daar conclusies aan.

 ‘Enorm jammer’

CDA-bestuurders Marianne van der Sloot en Renze Bergsma dienden een maand geleden al hun ontslag in doordat ze klem zaten tussen de coalitie en hun eigen partij. Nu stapte ook de fractie op. ,,We betreuren het enorm”, zei VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat over de breuk met het CDA. Hij komt volgend jaar met een voorstel over hoe nu verder. En tot die tijd: ,,Gewoon ons werk doen omdat Brabant daarom vraagt.”

Door het debat van vrijdag is er sowieso werk aan de winkel voor Van der Maat. De Brabantse ‘totaalaanpak’ van het stikstofprobleem kreeg geen steun van de meerderheid in Provinciale Staten. ,,Enorm jammer”, aldus de VVD’er, die nu met GroenLinks-collega Rik Grashoff kijkt hoe het verder moet en daar volgende week op terugkomt.

Holocaust en harde actie

Voor het politieke geweld waren het de boeren die alle aandacht naar zich toe trokken. Ze waren met bijna 600 voor en in het provinciehuis. Mark van den Oever, voorzitter van actiegroep Farmers Defence Force, vergeleek de Brabantse behandeling van boeren met de holocaust. Ook kondigde hij voor later op de dag harde actie aan.

Die actie kwam er. Rond twee uur trok een stoet tractors al toeterend naar Eindhoven om daar het vliegveld te bezetten. Politie en ME blokkeerden wegen en afslagen om de boeren weg te houden bij het vliegveld, maar stonden uiteindelijk toe dat een aantal tractors toch een rondje reed voor Eindhoven Airport. Een aantal reizigers miste een vlucht door het protest.

Lees hieronder alles terug over de boerenprotesten. 

Volledig scherm
Nederland, Den Bosch, boerenprotest bij het provinciehuis © copyright Marc Bolsius
  1. Vrijwilligers geschokt door hoge rekeningen die fotografe uit Made stuurt voor 'gratis’ foto's
    PREMIUM

    Vrijwilli­gers geschokt door hoge rekeningen die fotografe uit Made stuurt voor 'gratis’ foto's

    Een fotografe werkt als vrijwilligster voor stichting STIWOT. De stichting beheert twee websites (stiwot.nl en tracesofwar.nl) met als taak het ‘vrij of zo goedkoop mogelijk verstrekken van informatie over de Tweede Wereldoorlog aan iedereen die daarin geïnteresseerd is’. Heemkundeclubs en andere organisaties gebruiken foto's van die sites voor hun eigen publicaties. De fotografe zet duizenden foto's van haarzelf op die site, om vervolgens aan clubs die deze foto’s gebruiken een rekening van honderden euro's te sturen. Paniek bij de clubs, want die hebben vaak nauwelijks geld.