Volledig scherm

Cuadrilla houdt vergunning schaliegas

DEN BOSCH - De vergunning van Cuadrilla voor proefboringen naar schaliegas in Brabant die in november afloopt, vervalt voorlopig niet. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) de Tweede Kamer laten weten.

Het Britse mijnbouwbedrijf, dat wil boren in Boxtel en Helvoirt, heeft Kamp inmiddels gevraagd de opsporingsvergunning te verlengen voor het concessiegebied Noord-Brabant, dat het midden en noordoostelijke deel van de provincie beslaat. De minister wil over verlenging pas beslissen nadat de structuurvisie schaliegas zal zijn vastgesteld. In plaats van eind dit jaar wordt dat op zijn vroegst eind 2015, gezien de grote hoeveelheid bezwaren, ook afkomstig uit Duitsland en België, die zijn ingediend tegen de opzet van deze studie waaruit de meest geschikte gebieden voor schaliegaswinning tevoorschijn moeten komen.

Ook onderzoek naar milieueffecten schalieolie
Kamp wil het onderzoek bovendien verbreden naar de milieueffecten van schalieolie, die volgens verschillende experts ook diep in de Nederlandse bodem kan zitten. Tot dusver werd daar geen rekening mee gehouden. De opsporingsvergunning van het bedrijf Hexagon Energy voor de Peelregio blijft volgens Kamp ook van kracht.

Milieudefensie verheugd
Milieudefensie reageert verheugd op verlenging van het schaliegasmoratorium met een en ziet dit als een voorbode voor afstel van deze vorm van gaswinning, waarbij giftige stoffen in de bodem worden gespoten.

Volg het laatste nieuws via ons dossier bd.nl/schaliegas.

  1. Speedy Gonzales is in Brabant:
wie gaat hem vangen?
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Speedy Gonzales is in Brabant: wie gaat hem vangen?

    COLUMN PLAATS DELICT - Precies één dollar kostte het zakje crystal meth dat ik vier jaar geleden kocht in Albuquerque, de grootste stad van de Amerikaanse staat New Mexico. Het winkeltje, ‘The Candy Lady’, had zich gespecialiseerd in hebbedingetjes die allemaal te maken hadden met Breaking Bad, de populaire Netflix-serie over een doodzieke scheikundeleraar die crystal meth gaat maken en zo carrière maakt in de drugswereld.