Volledig scherm

'De behandeling was een soort laatste wanhoopsdaad'

DEN BOSCH - Drie personen zijn afgelopen week onder verdachte omstandigheden overleden nadat zij behandeld waren in het Klaus Ross Centrum, een kliniek die alternatieve behandelingen biedt aan kankerpatiënten. Wat weten we tot nu toe?

Het Klaus Ross Centre kwam in het nieuws nadat bekend werd dat de Duitse politie onderzoek doet naar de dood van de 43-jarige Joke van der Kolk. De Aalburgse overleed afgelopen week in een ziekenhuis in Mönchengladbach, vijf dagen nadat ze was begonnen met haar behandeling in de kliniek.

Het behandelcentrum publiceerde woensdagochtend een reactie op haar website over het overlijden van de Aalburgse. Het centrum schrijft 'in shock' te zijn door het nieuws.

Justitie
De Duitse justitie in Krefeld wilde woensdagmiddag niets zeggen over het onderzoek naar de kliniek. Dinsdag brachten de Duitse autoriteiten alleen het verdachte overlijden van de Aalburgse naar buiten. Op de andere twee sterfgevallen wil justitie in Krefeld niet ingaan. ,,Wij gaan vandaag niets over de zaak vertellen", zegt een woordvoerster.

Glucoseblokkers
De Belgische Leentje Callens (55) begon samen met Van der Kolk en nog drie anderen aan het traject. Callens leed aan alvleesklierkanker en haar vooruitzichten waren slecht. ,,De behandeling was een soort laatste wanhoopsdaad”, zegt haar vrouw Françoise Goedhuys.

Volgens Goedhuys kregen de deelnemers elke dag een infuus met glucoseblokkers. De eerste twee dagen was er geen vuiltje aan de lucht. ,, Ross deed de behandeling alleen. Woensdagochtend vertelde hij dat hij glucoseblokkers uit Amerika binnen had gekregen. De eerste twee dagen kwamen die nog uit Duitsland. Na het inbrengen van dat nieuwe infuus ging het woensdag direct mis met Leentje.”

Callens overleed uiteindelijk in het ziekenhuis in Nijmegen. ,, De politie en een forensisch arts stelden onnatuurlijk overlijden vast."

Biologische behandeling
Klaus Ross Centrum is een kliniek in de Duitse plaats Bracht, net over de grens bij Venlo. Volgens de website van de kliniek ligt de focus op natuurlijke en biologische kankerbehandeling. Op de site is te lezen dat ‘de heelmeesters’ die in de kliniek werkzaam zijn, in Nederland niet als zodanig mogen werken. De behandelmethodes zijn in Duitsland wel toegestaan.

Weinig ervaring
Klaus Ross, de eigenaar van het centrum, verkocht eerder ziekenhuisapparatuur. Hij heeft zich laten omscholen tot natuurarts. In 2015 nam hij de kliniek over. Mede-oprichter André Hartel vertelde tegen 1Limburg dat Ross weinig ervaring heeft met de behandeling van kankerpatiënten. Hartel begon in 2013 met de privékliniek en werkte samen met Klaus Ross. Hij is volgens 1Limburg anderhalf jaar geleden gestopt met de samenwerking.

Prijzen
De prijzen van een behandeling in het behandelcentrum variëren. Voor een diabetesbehandeling betaal je 3.000 euro, vier weken bestraling kosten 2.000 euro en een volledig programma van tien weken kost 9.900 euro. ‘Een eerlijke verhouding in prijs-resultaat, zodat naast verbetering van de gezondheid van onze patiënten zij ook financieel gezond blijven’, wordt op de website van de kliniek geschreven.