Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

De meeste nieuwbouwwoningen van Brabant staan in Tilburg

In de afgelopen tweeënhalf jaar zijn er nergens in Brabant zoveel nieuwe woningen uit de grond geschoten als in Tilburg. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vanaf 2015 tot halverwege 2018 kwamen er daar 3.067 nieuwbouwwoningen bij. Toch heeft de gemeente Haaren verhoudingsgewijs meer gebouwd. 

De gemeente Haaren heeft 547 nieuwe woningen gebouwd. Dat leidt tot 93,9 nieuwbouwwoningen per duizend woningen. Dat wil zeggen dat van de duizend huizen in Haaren er ongeveer 94 gebouwd zijn na 2015. En dat is opvallend, aangezien de meeste woningen zijn bijgebouwd in het centrum. Dit kon doordat de gemeente drie jaar geleden nog drie groene locaties in het centrum had vrijgegeven voor bebouwing. 

Uitschieters

Natuurlijk zijn er meer uitschieters in Brabant. Naast Tilburg kwamen er veel nieuwe woningen bij in Eindhoven (2.913), Breda (2.105) en Den Bosch (2.005). Oss valt ook op met 1019 nieuwe woningen, maar vanwege de grote van de gemeente, valt het verhoudingsgewijs mee (slechts 25,7 nieuwbouwwoningen per duizend huizen). 

In Geertruidenberg werd er veruit het minste gebouwd van Brabant. Er zijn daar sinds 2015 maar 48 nieuwe woningen bijgekomen. Dat betekent dat per duizend huizen er maar 5 nieuw gebouwd zijn. Daarmee blijft de gemeente sterk achter ten opzichte van de rest van Brabant. 

De gemeente Meierijstad bestaat in zijn huidige vorm pas sinds 2017. Daarom zijn de gegevens daar niet volledig. 

Bekijk hier hoe het in jouw gemeente staat met nieuwbouw