Volledig scherm
Archieffoto. © ANP XTRA

De onroerendezaakbelasting stijgt in 2019 het hardst in Cuijk

In 2019 gaat de Onroerendezaakbelasting (ozb) verder stijgen, met gemiddeld 2,2%. Daar hebben veel huiseigenaren last van. Ook Brabant is geen uitzondering.Nergens in Nederland stijgt het zo hard als in Cuijk. 

Dit alles blijkt uit een steekproefonderzoek van Vereniging Eigen Huis. Daaruit blijkt dat in Cuijk huiseigenaren in 2018 gemiddeld 259 euro betaalden. In 2019 stijgt dat naar 342 euro. Dat is een stijging van ruim 32 procent. Maar zelfs met die harde stijging is scheelt het ruim 100 euro met de duurste plek van de provincie: in Oirschot betalen ze komend jaar 443 euro. 

Uitschieters

Naast Cuijk en Oirschot kwamen er meerdere opvallende cijfers uit het onderzoek. In Asten is er juist een harde daling te zien. Daar gaan ze van 317 euro naar 290 euro. In Roosendaal betalen ze met 221 euro volgend jaar het minste. 

Bekijk hier hoe het zit met de rest van Brabant

  1. Vrijwilligers geschokt door hoge rekeningen die fotografe uit Made stuurt voor 'gratis’ foto's
    PREMIUM

    Vrijwilli­gers geschokt door hoge rekeningen die fotografe uit Made stuurt voor 'gratis’ foto's

    Een fotografe werkt als vrijwilligster voor stichting STIWOT. De stichting beheert twee websites (stiwot.nl en tracesofwar.nl) met als taak het ‘vrij of zo goedkoop mogelijk verstrekken van informatie over de Tweede Wereldoorlog aan iedereen die daarin geïnteresseerd is’. Heemkundeclubs en andere organisaties gebruiken foto's van die sites voor hun eigen publicaties. De fotografe zet duizenden foto's van haarzelf op die site, om vervolgens aan clubs die deze foto’s gebruiken een rekening van honderden euro's te sturen. Paniek bij de clubs, want die hebben vaak nauwelijks geld.