Volledig scherm
De gezichten van mensen die overleden aan Q-koorts. © Eric Schreurs/BD

De Q-koortsdoden: dit zijn de namen, gezichten, verhalen

DEN BOSCH - Tot nu toe waren ze niet meer dan een cijfer: de 74 mensen die officieel aan de gevolgen van Q-koorts overleden zijn. Bijna niemand kende hun namen, hun gezichten, hun verhalen. 

Daaraan wilde het Brabants Dagblad precies 10 jaar na het eerste bericht over Q-koorts (toen nog 'een mysterieuze ziekte') verandering brengen. Twintig interviews met nabestaanden in heel Nederland geven nu een beter beeld van de lijdensweg die Q-koorts heet. Ze vertellen de schrijnende verhalen achter dat emotieloze getal: 74, dat volgens deskundigen in werkelijkheid overigens veel hoger zou moeten zijn.

Het getal 74 vertelt niet hoe Peter van Viegen uit Standdaarbuiten in één nacht grijs werd, slechts een kleine voetnoot in zijn verschrikkelijke lijdensweg. Het getal zegt ook niets over Nicole Bennink uit Enschede, die mensen moet vertellen dat ze als 47-jarige al twee keer een grote liefde is verloren. Niets over Bas van den Biggelaar uit Geertruidenberg, die de laatste elf weken van zijn leven in een ziekenhuis doorbracht, zonder ook maar één woord uit te kunnen brengen. 

Lees ook: Oproep: zoektocht naar vergeten Q-koortsdoden

Nu hebben in ieder geval twintig Q-koortsdoden een gezicht, en misschien iets van erkenning voor wat zij hebben moeten doormaken. Om met Sjef van de Westelaken uit Den Dungen, weduwnaar van Diny, te spreken: ,,Verdomme, eindelijk.”

Op bd.nl/qkoortsmonument zijn al hun namen, herinneringen, foto's en soms filmpjes terug te vinden. De zoektocht gaat verder. Bent u nabestaande van iemand die is overleden aan Q-koorts? Mail uw verhaal en gegevens naar qkoorts@persgroep.nl.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement