Volledig scherm
© Thinkstock

Debat mestplannen in totaal verziekte sfeer

* UPDATE 09.50 uur * DEN BOSCH - Of de provincie, milieuclubs en boeren terug bij af zijn? ,,We zijn veel verder dan terug bij af”, zegt voorzitter Hans Huijbers van landbouworganisatie ZLTO. ,,De wonden zijn dieper dan ooit.”

Ze waren bij de provincie zo opgetogen, bij het onthullen van de resultaten van de mestdialoog, een maandenlang overleg met burgers, boeren en natuurclubs over hoe het verder moet met de mestproblematiek. Iedereen was nader tot elkaar gekomen, zo klonk het. Wat heet: de boeren waren voor het eerst bereid om te praten over een stop op het aantal beesten.

Sfeer totaal verziekt
Maar sinds die dialoog door het provinciebestuur is omgezet in concrete beleidsplannen, is de sfeer weer totaal verziekt. Grootste pijnpunt is een extra eis aan boeren, om vóór 2020 oude stallen zo aan te passen dat er fors minder ammoniak wordt uitgestoten. Dit kwam in de mestdialoog nooit ter sprake. Maar het is wél onderdeel van de plannen waar Provinciale Staten morgen over discussiëren.

Juist door die ‘onverstandige, onfatsoenlijke’ extra eis voelen boeren zich ‘in hun kruis getrapt’, zegt Huijbers. ,,De provincie negeert eenzijdig een convenant over ammoniakuitstoot dat we in 2009 hebben gesloten. Dat neem ik ze ernstig kwalijk.”

Hakken in het zand
Ook bij de milieu- en bewonersclubs lijken de hakken weer terug in het zand, in reactie op de boerenwoede. ,,Je vraagt je af wat de handtekening van de ZLTO nog waard is”, zegt Cyril Hoevenaars uit Bergeijk, een van de deelnemers aan de mestdialoog. Maria Berkers van Stop de Stank Deurne gaat nog een stapje verder. ,,Wanneer geven de boeren nou eindelijk eens toe dat ze deel uitmaken van een sector die economisch, ecologisch en moreel failliet is?”

In een tweet laat SP-gedeputeerde Johan van den Hout, die gaat over het plan voor de vervroegde aanpassing van stallen, weten dat juist Huijbers 'fors jokt'. Verder zegt hij er als gedeputeerde niet te zijn voor de sfeer, 'maar voor leefbaarheid, natuur, gezondheid, landschap en duurzaamheid'.