Volledig scherm
Archieffoto van de NS-werkplaats in Tilburg met 2 treinen waarin het gevaarlijke chroom 6 is gebruikt. © Beeld Werkt

Defensie perkt regeling chroom-6 in

DEN HAAG - De coulanceregeling van het ministerie van Defensie voor slachtoffers van de kankerverwekkende chroom-6-verf wordt aangepast. Er wordt een aantal aandoeningen van de lijst gehaald omdat het niet waarschijnlijk is dat ze worden veroorzaakt door werken met chroom-6.

De aanpassing is het gevolg van nog lopend onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldde Defensie maandag. Mensen die op grond van deze verwijderde aandoeningen een uitkering hebben gekregen, hoeven die niet terug te betalen.

Bijna 250 mensen hebben een uitkering gekregen op grond van de coulanceregeling, bleek in oktober. Meer dan 2.500 (oud-)medewerkers hebben zich bij Defensie gemeld die met chroomverf werken of hebben gewerkt. De coulanceregeling werd in maart 2015 ingesteld.

Het RIVM verwacht dat het onderzoek naar chroom-6 na de zomer klaar is. Er was in de Tweede Kamer eerder kritiek op de duur van het onderzoek. Het kon volgens Defensie niet anders. Versnelling zou de kwaliteit van het onderzoek aantasten

Tilburg
Vorig jaar werd bekend dat ook meer dan 580 oud-medewerkers van de NS-Werkplaats in Tilburg met de giftige stof in aanraking zijn gekomen. In februari bleek dat de gemeente Tilburg inmiddels al de eerste schadevergoedingen heeft uitbetaald.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  WILLEMSTAD - Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

  Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

  HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.