Volledig scherm
Archieffoto van de NS-werkplaats in Tilburg met 2 treinen waarin het gevaarlijke chroom 6 is gebruikt. © Beeld Werkt

Defensie perkt regeling chroom-6 in

DEN HAAG - De coulanceregeling van het ministerie van Defensie voor slachtoffers van de kankerverwekkende chroom-6-verf wordt aangepast. Er wordt een aantal aandoeningen van de lijst gehaald omdat het niet waarschijnlijk is dat ze worden veroorzaakt door werken met chroom-6.

De aanpassing is het gevolg van nog lopend onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldde Defensie maandag. Mensen die op grond van deze verwijderde aandoeningen een uitkering hebben gekregen, hoeven die niet terug te betalen.

Bijna 250 mensen hebben een uitkering gekregen op grond van de coulanceregeling, bleek in oktober. Meer dan 2.500 (oud-)medewerkers hebben zich bij Defensie gemeld die met chroomverf werken of hebben gewerkt. De coulanceregeling werd in maart 2015 ingesteld.

Het RIVM verwacht dat het onderzoek naar chroom-6 na de zomer klaar is. Er was in de Tweede Kamer eerder kritiek op de duur van het onderzoek. Het kon volgens Defensie niet anders. Versnelling zou de kwaliteit van het onderzoek aantasten

Tilburg
Vorig jaar werd bekend dat ook meer dan 580 oud-medewerkers van de NS-Werkplaats in Tilburg met de giftige stof in aanraking zijn gekomen. In februari bleek dat de gemeente Tilburg inmiddels al de eerste schadevergoedingen heeft uitbetaald.

  1. Feestfilmpje met Snollebollekes in de prijzen bij wielergala UCI
    VIDEO

    Feestfilm­pje met Snollebol­le­kes in de prijzen bij wielergala UCI

    GUILIN - Het filmpje werd al ruim anderhalf miljoen keer bekeken door wielerliefhebbers: een massa aan wielerfans springend en dansend op ‘Links Rechts’ van Snollebollekes op de Col du Latauret tijdens de afgelopen Tour de France. En het filmpje is nu ook nog eens in de prijzen gevallen, want de internationale wielerbond UCI eerde de video met de Buzz Video of the Year Award tijdens het wielergala in het Chinese Guilin.