Volledig scherm
Klaas Otto © anp

‘Defensieliefje tipte Klaas Otto niet, ze was evenmin verliefd’

BERGEN OP ZOOM - De 38-jarige medewerkster van Defensie die volgens Klaas Otto maandenlang geheime politie-informatie aan hem heeft doorgespeeld, ontkent dit in alle toonaarden. „Er is niets gebeurd”, is alles wat de 38-jarige Patricia uit Sint Willebrord erover kwijt wil. De geschorste medewerkster van de medische dienst wil haar blazoen zuiveren en snel weer aan de slag, zegt advocaat mr. Frank Koningsveld.

Van het verhaal dat Otto in mei aan de politie vertelde over zijn ‘spion’ deugt volgens de raadsman niet veel. De voormalige baas van No Surrender verklaarde dat de vrouw zo verliefd op hem was dat ze geheime informatie naar hem lekte. „Dat klopt niet. Tenzij verliefdheid ook angst betekent. Ze zijn op elkaars pad gekomen. Maar Patricia was en is doodsbang voor die man. Ze voelde zich ook onder druk gezet om dingen te doen.”

Bekend persoon
De advocaat zegt dat zijn cliënte Otto nooit toegang heeft verschaft tot een kazerne waar leden trainden van een arrestatieteam van de politie. Laat staan dat ze hem in contact heeft gebracht met een sportdocent van dit team die de No Surrender-oprichter wilde tippen over aanstaande aanhoudingen. „Dat is ook niet vastgesteld door de politie. Misschien dat hij een keer in de buurt is geweest van een kazerne. Maar Otto is een bekende persoon. Die komt echt niet door de beveiliging.”

Vertrouwelijke informatie
De Willebrordse werd in oktober opgepakt op verdenking van schending van het ambtsgeheim en valsheid in geschrifte. Dat gebeurde op basis van de aangifte die Otto vijf maanden eerder had gedaan. Na vier dagen van verhoren kwam de verdachte vrij. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was niet gebleken dat ze Otto vertrouwelijke informatie heeft gegeven. Bronnen stellen dat medewerkster van de medische dienst ook geen positie had bij Defensie om dat te kunnen doen. De recherche vond evenmin aanwijzingen dat een arrestatieteam door toedoen van de vrouw is gefrustreerd.

Valsheid in geschrifte
​Het OM verdenkt de West-Brabantse alleen nog van valsheid in geschrifte. Dat onderzoek is gaande, stelt woordvoerster Elke Kool van het OM in Breda. Advocaat Koningsveld vermoedt dat het te maken heeft met een verkeerde ondertekening van een medisch dossier. Die papieren had zijn cliënte - tegen de regels in - van haar werk mee naar huis genomen. „Maar dat heeft niks met Otto te maken.”

In opsporingskringen wordt er rekening mee gehouden dat Otto zijn ‘Defensieliefje’ aan de politie heeft opgeofferd om strafonderzoeken tegen hemzelf te frustreren. Het motief was volgens Otto dat hij wilde aantonen dat ‘justitie haar zaakjes zelf niet op orde had’. De man uit Bergen op Zoom zit sinds afgelopen zomer in de cel op verdenking van afpersing, witwassen, brandstichting en bedreiging.