Volledig scherm
De Poolse Adam Krygier en Katarzyna Szczurek in hun kamer in Polenhuisvesting in Waalwijk. © Beeld Werkt

'Denken ze dat alle Polen alcoholist zijn?' Nou, Adam Krygier komt om te werken

WAALWIJK - Ze zijn vooral bezig met geld verdienen. De Poolse Adam Krygier (28) en Katarzyna Szczurek (23) wonen in een ‘Polenhotel’ in Waalwijk. Het verhitte debat over huisvesting en overlast, gaat grotendeels langs hun heen. ,,Hoezo? Denken ze dan dat we allemaal alcoholisten zijn?”

Ze zijn een dikke 1000 kilometer van huis, het Poolse Bydgoszcz. Het stel woont  sinds half vorig jaar met negentig landgenoten in een voormalig kantoorpand aan de Altenaweg in Waalwijk. In de volksmond heet dat een Polenhotel. Thuis deden ze wat productiewerk of hadden een baantje in een winkel, maar het bleef lastig en onzeker. ,,Als je dan hoort dat je in Nederland kunt gaan werken en dat het goed verdient ook, dan ga je er toch over na denken.”

Verleiding 

De verleiding daar thuis in Polen is groot. Vanuit maar liefst tien wervingskantoren aldaar stelt het Tilburgse uitzendbureau E&A een flexcontract met een net inkomen in het vooruitzicht. Een baan als medewerker in het distributiecentrum van XPO in Tilburg gaf voor Krygier en zijn vriendin vorig jaar de doorslag. Of nog preciezer waren het vooral de 1200 euro per maand, die dat deden. ,,Dat is toch vier keer meer dan ik thuis aan zloty’s kan verdienen. Weet je wat je dan kunt sparen in de maand.”

Protest

Dat juist die grootschalige huisvesting voor Polen en andere arbeidsmigranten steeds meer protest oproept, gaat grotendeels langs het tweetal heen. Krygier schudt het hoofd. ,,Jullie zien misschien vijf procent van Poolse mannen die in de fout gaan. Wat denk je wat wij meemaakten toen de eerste clubjes Nederlanders met Ryanair naar Krakau kwamen en dronken door de stad liepen. Dan denken we toch ook niet dat jullie allemaal alcoholisten zijn.”

Het Poolse stel wil hier vooral werken, rustig leven en sparen. Ze geven zichzelf twee jaar, dan moeten ze een beslissing nemen. Of ze blijven, of ze terug gaan. ,,Hoe lang we blijven hangt eigenlijk vooral af van ons contract. Elke drie maanden is het afwachten of je een nieuw krijgt.” 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Feestfilmpje met Snollebollekes in de prijzen bij wielergala UCI
    VIDEO

    Feestfilm­pje met Snollebol­le­kes in de prijzen bij wielergala UCI

    GUILIN - Het filmpje werd al ruim anderhalf miljoen keer bekeken door wielerliefhebbers: een massa aan wielerfans springend en dansend op ‘Links Rechts’ van Snollebollekes op de Col du Latauret tijdens de afgelopen Tour de France. En het filmpje is nu ook nog eens in de prijzen gevallen, want de internationale wielerbond UCI eerde de video met de Buzz Video of the Year Award tijdens het wielergala in het Chinese Guilin.