Volledig scherm
De Poolse Adam Krygier en Katarzyna Szczurek in hun kamer in Polenhuisvesting in Waalwijk. © Beeld Werkt

'Denken ze dat alle Polen alcoholist zijn?' Nou, Adam Krygier komt om te werken

WAALWIJK - Ze zijn vooral bezig met geld verdienen. De Poolse Adam Krygier (28) en Katarzyna Szczurek (23) wonen in een ‘Polenhotel’ in Waalwijk. Het verhitte debat over huisvesting en overlast, gaat grotendeels langs hun heen. ,,Hoezo? Denken ze dan dat we allemaal alcoholisten zijn?”

Ze zijn een dikke 1000 kilometer van huis, het Poolse Bydgoszcz. Het stel woont  sinds half vorig jaar met negentig landgenoten in een voormalig kantoorpand aan de Altenaweg in Waalwijk. In de volksmond heet dat een Polenhotel. Thuis deden ze wat productiewerk of hadden een baantje in een winkel, maar het bleef lastig en onzeker. ,,Als je dan hoort dat je in Nederland kunt gaan werken en dat het goed verdient ook, dan ga je er toch over na denken.”

Verleiding 

De verleiding daar thuis in Polen is groot. Vanuit maar liefst tien wervingskantoren aldaar stelt het Tilburgse uitzendbureau E&A een flexcontract met een net inkomen in het vooruitzicht. Een baan als medewerker in het distributiecentrum van XPO in Tilburg gaf voor Krygier en zijn vriendin vorig jaar de doorslag. Of nog preciezer waren het vooral de 1200 euro per maand, die dat deden. ,,Dat is toch vier keer meer dan ik thuis aan zloty’s kan verdienen. Weet je wat je dan kunt sparen in de maand.”

Protest

Dat juist die grootschalige huisvesting voor Polen en andere arbeidsmigranten steeds meer protest oproept, gaat grotendeels langs het tweetal heen. Krygier schudt het hoofd. ,,Jullie zien misschien vijf procent van Poolse mannen die in de fout gaan. Wat denk je wat wij meemaakten toen de eerste clubjes Nederlanders met Ryanair naar Krakau kwamen en dronken door de stad liepen. Dan denken we toch ook niet dat jullie allemaal alcoholisten zijn.”

Het Poolse stel wil hier vooral werken, rustig leven en sparen. Ze geven zichzelf twee jaar, dan moeten ze een beslissing nemen. Of ze blijven, of ze terug gaan. ,,Hoe lang we blijven hangt eigenlijk vooral af van ons contract. Elke drie maanden is het afwachten of je een nieuw krijgt.” 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  WILLEMSTAD - Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

  Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

  HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.