Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard
Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.
Delen per e-mail
TETTALK
Om meteen met de meest spraakmakende podcast te beginnen: deze gaat over tieten. Alleen maar tieten. De twee studenten journalistiek uit Tilburg, Mabel Zwaan en Julie Velthoven, duiken in de wereld van tieten, tepels en cups. TETTALK: de podcast over borsten.
Fufu en Dadels
Fufu en Dadels is naar eigen zeggen dé podcast waar vrouwen van kleur het 100 met elkaar houden. Gepresenteerd door drie millennialvrouwen van kleur: Hajar, Suheyla en Munganyende uit Eindhoven. De podcast schuwt geen kritische vragen over intercultureel zusterschap en hoe het is om op te groeien als vrouw van kleur buiten de randstad. Schuif aan bij Fufu en Dadels voor een safe space, veel Brabantse gezelligheid en een kritische noot.
Korvelse Kant
De Korvelse Kant. Een nieuwe, onafhankelijke podcast over de Tricolores. Voor en door supporters van Willem II, met elke aflevering de laatste nieuwtjes, opinies en anekdotes over de club en over de supporters, het rood-wit-blauwe leger. Ze kijken vooruit, blikken terug en praten met verschillende gasten over het reilen en zeilen van de ‘Trots van het Voetballand’.
PSV Podcast en PSV Praat
PSV heeft maar liefst twee podcasts. PSV podcast is van Mark Versteden en Yannick Eling. Zij praten je bij over het wel en wee van PSV. In PSV Praat wordt al het nieuws rondom de club besproken door onze verslaggevers van het Eindhovens Dagblad. Rik Elfrink, Chris Ottens (beiden ED) en Maarten Wijffels (AD) zijn in wisselende samenstelling te horen. Het gesprek wordt geleid door Rob Aarts.
Dagboek van de bevrijding van Eindhoven
De 36-jarige Piet Bouma woont tijdens de bevrijding met zijn vrouw Tine en hun twee dochtertjes Emmy en Irene aan het Franklinplein in Eindhoven. Bouma werkt als natuurkundig onderzoeker bij Philips, maar heeft multiple sclerose. Daardoor is hij aan huis gekluisterd. Met een groot opmerkzaam vermogen houdt hij een dagboek bij over de bevrijding van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog, en over de gevaren die nog steeds op de loer liggen… Ingesproken door Peter Riemslag en Ine Cup.
Drugscriminaliteit in Brabant
Deze mag uiteraard niet ontbreken in het lijstje. Zeg Brabant en je zegt drugscriminaliteit. De provincie wordt zo’n beetje afgeschilderd als het Sodom en Gomorra van Nederland. Dat is natuurlijk niet voor niets, maar hoe erg is het nu eigenlijk? Om daar antwoord op te vinden, formeerden het Brabants Dagblad, BN De Stem en het Eindhovens Dagblad een onderzoeksredactie. In de podcastserie Drugscriminaliteit in Brabant praten ze met ervaringsdeskundigen en redacteuren over hun bevindingen.
Brabants Erfgoed Podcast
In de Brabants Erfgoed Podcast onderzoekt Robin Hoeks wat Brabants erfgoed is, en waarom. Een samenwerking tussen de provincie Brabant en het Brabants Erfgoed.
De GAAF podcast
Hoe fix je een gaaf leven? En hoe blijf je vervolgens op koers? In deze podcast interviewt trainer/spreker Rudy van Beurden zijn gasten over drie thema’s: public speaking, personal development én poen&purpose. Met hier en daar een Brabantse tongval worden verdiepende vragen zoals ‘wie bende gij?’ en ‘weh wilde gij?’ zeker niet geschuwd. Ze delen life lessons, tips en anekdotes.
Hé Vrouwke
Hé Vrouwke is een podcast over twee Brabantse vrouwen die je meenemen in hun ontdekkingstocht naar 30 worden. Op het moment van schrijven zijn er nog maar twee afleveringen gemaakt, maar het klinkt veelbelovend!
Impactvol ondernemen in Brabant | BOM
Een podcast voor en door Brabantse ondernemers. In iedere aflevering geven we het woord aan een veelbelovend en innovatief bedrijf uit de BOM-portfolio. Welke kansen zien zij, tegen welke uitdagingen lopen ze aan, wat hebben zij nodig om sneller te kunnen groeien en hoe leveren zij een bijdrage aan de economie van vandaag en morgen?
De brand in het landhuis (NPO1, Vught)
Inmiddels een klassieker onder de podcasts: de brand in het landhuis. Op 7 december 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven. De excentrieke Brabander bezat zo’n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld. Waar is zijn geld gebleven? Wat is er gebeurd met zijn schilderijencollectie? En waarom is er op deze vragen nooit antwoord gekomen? Als eind 2018, vijftien jaar na de brand, nog steeds nieuwe verhalen opduiken, besluit podcastmaker en acteur Simon Heijmans een zoektocht te ondernemen. Wat is feit en wat is fictie?
Manmanman de podcast
Deze populaire en veelgeprezen podcast is zeker voor eenderde Brabants, want radio-dj Domien Verschuren komt uit Tilburg. En in deze podcast komen er genoeg verhalen voorbij uit de Brabantse stad waarin hij is opgegroeid. Samen met Bas Louissen en Chris Bergström zoeken ze in Manmanman de podcast namelijk uit hoe mannelijk ze nou eigenlijk zijn aan de hand van stellingen. Het is minder macho dan je zal vermoeden, want de heren falen harder dan dat ze succes hebben (volgens eigen zeggen). Ook leuk voor vrouwen!
De wereld van Jan de Man
Van deze podcast zijn net twee afleveringen van de vijf online. Het gaat over de Brabantse ex-crimineel Jan de Man. Als jongen droomde hij ervan om een ‘Navy Seal’ te worden, een held. Maar Jan de Man werd uiteindelijk crimineel. Jan de Man is een pseudoniem, want dit is geen fictie. Deze podcast gaat over de stressvolle wereld achter de drugscriminaliteit en waarom Jan niet zomaar kan vertellen waarom hij eruit is gestapt. Een waargebeurd verhaal van radiomaker Romanee Rodriguez voor Het Zuidelijk Toneel.
Kermis FM
In de laatste week van juli verandert de binnenstad van Tilburg ieder jaar weer in de grootste kermis van de Benelux. In deze podcast praten Myrthe van der Putten en Jasper Stads met de mensen achter de schermen van de Tilburgse kermis.
Efteling podcast: Kleine Boodschap
In deze lijst kan een podcast over de Efteling natuurlijk niet ontbreken. Kleine Boodschap is dé podcast over alles Efteling. We brengen je nieuws, achtergronden en interviews over het prachtige park in Kaatsheuvel en alles wat daar direct mee te maken heeft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Autobranden en verwoeste bedrijfshal Cuijk waren ‘gerichte acties’: ‘Dit zijn geen kwajongensstreken meer’
CUIJK - Ze hebben met elkaar te maken, de Cuijkse autobranden vorige week en de mogelijke aanslag bij een e-bikebedrijf in Cuijk dit weekend. Kan niet anders, zegt eigenaar Arno Cup van EbikeNL: ,,Dit is een gerichte actie.’’ -
Oppositie in Brabant wil in debat na breuk bij Forum: ‘Dit roept vragen op’
DEN BOSCH - Oppositiepartijen in Brabant willen vrijdag debatteren over de breuk bij Forum voor Democratie en de nieuwe machtsverhoudingen die daarop zijn ontstaan. ‘Dit roept vragen op en vraagt om duiding’, schrijven zeven fracties in een brief aan commissaris van de koning Ina Adema. -
Acteur Mike Weerts doet oproep aan Rutte: ‘Komt er een Brabants kwartierke bij de avondklok?’
Een ‘Brabants kwartierke', zodat Brabanders die iets te laat nog op straat lopen niet direct een boete krijgen: daarvoor pleit de Overloonse acteur Mike Weerts in een ludieke video op Instagram. De acteur roept premier Mark Rutte op om de avondklok in de provincie Brabant een kwartier later in te laten gaan. -
PREMIUM
Noodkreet wetenschappers: we maken het corona thuis te aangenaam en daar kunnen we iets aan doen
TILBURG - Het moet nog écht koud worden en we zitten massaal binnen, in ons gortdroge (t)huis. Waar corona juist goed bij gedijt, betogen twee Brabantse wetenschappers. ,,Maar er is nauwelijks aandacht voor, terwijl de oplossingen voorhanden zijn.” -
UPDATE + VIDEO Coalitie in Brabant is meerderheid kwijt: Forum-kandidaat Cees van der Sande bedankt voor Statenzetel
DEN BOSCH - De onrust bij Forum voor Democratie in Brabant ijlt nog na. Het gekrakeel binnen de partij kost nu de coalitie haar meerderheid.
-
PREMIUM
VIDEO'S Deze drie zussen leven in de ban van zeldzame longziekte die hun hele familie knevelt
SCHIJNDEL - De Schijndelse zussen Anjo, Willemijn en Judith hebben er alle drie mee te maken; de erfelijke variant van de zeldzame longziekte pulmonale hypertensie. Zoals zo'n beetje hun hele familie. ,,De ziekte is keihard.” Hoog tijd voor een campagne om geld in te zamelen voor meer onderzoek. -
Oppositie slijpt de messen voor Statenvergadering in Brabant: motie van afkeuring in de maak
DEN BOSCH - De oppositie slijpt de messen voor het debat in Provinciale Staten van Brabant morgenochtend. D66 kondigt vast aan dat de fractie een motie van afkeuring tegen Forum-gedeputeerde Eric de Bie overweegt. -
PREMIUM
Fors meer proeven met ratten en konijnen bij Charles River in Den Bosch
Eén van de grootste proefdiercentra van het land gebruikt fors meer ratten, konijnen, kikkers en vissen dan eerder gepland. Ondanks het Nederlandse streven om het aantal dierproeven te verminderen, zegt de marktleider - Charles River in Den Bosch - niet anders te kunnen.