Volledig scherm
PREMIUM
© Marc Bolsius

Dierenarts Jacques Kaandorp: ‘elke dierentuin is een gevangenis’

VIDEOHILVARENBEEK - Dierenarts Jacques Kaandorp stopt na bijna veertig jaar. Hij gaat met pensioen. Safaripark Beekse Bergen is de school. Kaandorp was er de meester. Het Brabants Dagblad reed nog één keer mee op safari. Les van Kaandorp: safari met een boodschap. 

Een video speelt op z’n telefoon. Het filmpje van zijn afscheid. Lieve woorden, grappen en lof. Collega’s en baas. Maar dan z’n vrouw. Over hoe moeilijk het zal zijn om z’n schoenen te vullen. Dat zij hem vervangt, maar hij eigenlijk onvervangbaar is. Het raakt. Recht in z’n hart. Jacques Kaandorp. Grote, Amsterdamse bek. Klein hartje. Hij nam afscheid van de plek waar hij nu is. In de auto, waar hij sinds 1981 mee langs de giraffes en olifanten reed. Hij is er weer, maar niet meer als dierenarts. Vanwege z’n leeftijd zegt hij. Maar z’n leven vroeg plots om meer vrije tijd.

  1. Clubs geschokt door hoge rekeningen die fotografe stuurt voor ‘gratis’ foto's
    PREMIUM

    Clubs geschokt door hoge rekeningen die fotografe stuurt voor ‘gratis’ foto's

    Een fotografe werkt als vrijwilligster voor stichting STIWOT. De stichting beheert twee websites (stiwot.nl en tracesofwar.nl) met als taak het ‘vrij of zo goedkoop mogelijk verstrekken van informatie over de Tweede Wereldoorlog aan iedereen die daarin geïnteresseerd is’. Heemkundeclubs en andere organisaties gebruiken foto's van die sites voor hun eigen publicaties. De fotografe zet duizenden foto's van haarzelf op die site, om vervolgens aan clubs die deze foto’s gebruiken een rekening van honderden euro's te sturen. Paniek bij de clubs, want die hebben vaak nauwelijks geld.