Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Dit innen Brabantse gemeenten aan hondenbelasting

KAARTBaasjes die een hond bezitten hebben er hoogstwaarschijnlijk allemaal mee te maken gehad: hondenbelasting. Maar in steeds minder gemeenten betaal je belasting voor het bezitten van een hond. In Brabant wordt dit jaar in nog maar 28 gemeenten belasting geheven.

Het CBS deelde voor elke gemeente de verwachte opbrengst van de hondenbelasting binnen de gemeente door het aantal inwoners. Zo levert dat in absolute zin het meeste geld op in Tilburg, waar maar liefst 1,6 miljoen euro wordt geïnd aan hondenbelasting. Hondenbezitters in Breda hebben dit jaar een meevaller. Deze gemeente is sinds dit jaar namelijk gestopt met het heffen van hondenbelasting. 

Veldhoven spant in Brabant de kroon als het gaat om de begrote opbrengst die per inwoner wordt geïnd. Daar betaalt men 8,50 per inwoner aan hondenbelasting. Dongen is de betalende hekkensluiter. Deze gemeente verwacht in totaal 60.000 euro opbrengst uit de hondenbelasting te slepen, wat uitkomt op 2,30 euro per inwoner.

Benieuwd hoe het zit met de hondenbelasting in jouw gemeente? Bekijk het kaartje hieronder.

In Den Haag werd afgelopen jaar nog gedemonstreerd tegen een verhoging van de hondenbelasting.  Ook is er een petitie gestart om de hondenbelasting in Brabant af te schaffen.  Volgens initiatiefnemer van de petitie Niels Aussems vinden veel hondenbezitters het vooral oneerlijk dat een groot deel van de hondenbelasting niet ten goede komt aan de hond, maar in de algemene pot verdwijnt.

Bekijk hieronder de beelden van de demonstratie in Den Haag.