Volledig scherm
PREMIUM
Het vullen van kerstpaketten bij Sligro in een gehuurd distributiecentrum van Goossens in Veghel. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Dit jaar zeven miljoen kerstpakketten, krijg jij er ook een?

VEGHEL - Is het een doos met onzin of gewoon een gezellige traditie? De komende weken krijgen er naar schatting zo'n zeven miljoen Nederlanders een kerstgeschenk, uiteenlopend van een fles wijn met een strik tot een online keuzegeschenk of een groot pakket met delicatessen. De wondere wereld van het kerstpakket.

Quote

De doos moet exact ingepakt worden zoals de voorbeeld­fo­to aangeeft. Het is bijna hogere wiskunde

Ton Dielissen, Total Pack

Kerst? Dat is het al een paar weken voor de Poolse Dagmara en haar collega's. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is ze constant in de kerstsfeer. En dan niet qua huiselijkheid of gezelligheid, want in die kale en nogal ongezellige distributiehal doet niet veel aan de feestdagen denken. Het zijn de werkzaamheden die het ‘m doen. Dagmara en tientallen van haar collega’s - vrijwel allemaal afkomstig uit Polen - vullen al een paar weken dozen die als kerstpakketten door de Veghelse firma Sligro verkocht zijn.    

Dagmara heeft de leiding over een inpaklijn. Aan die lijn van een meter of twintig pakken zo'n tien andere Poolse vrouwen onafgebroken allerhande producten in een doos met afbeeldingen van kerstbomen en olijke kerstmannetjes. En dan gaat het onder andere om kaaskoekjes, ragout in blik, flessen rode wijn, bonbons,  chocolade, marshmallows, noten, jam en een slagroombus. Honderden, duizenden, waarschijnlijk al tienduizenden dozen hebben de dames ingepakt in de hal die Sligro tijdelijk huurt van de meubelgigant Goossens op het industrieterrein Doornhoek in Veghel.  

  1. 15 jonge asielzoekers uit azc Overloon geëvacueerd om ‘chemische lucht’

    15 jonge asielzoe­kers uit azc Overloon geëvacu­eerd om ‘chemische lucht’

    OVERLOON- Een vieze, doordringende chemische lucht. Die roken jonge asielzoekers deze vrijdag in hun woonverblijf. Brandweer, politie, GGD en ambulances spoedden zich naar de Stevensbeekseweg nadat er alarm was geslagen. Inmiddels is een groep van 15 alleenstaande, minderjarige asielzoekers uit de speciale opvang van het AZC geëvacueerd. Zij zijn overgebracht naar het reguliere asielzoekerscentrum op het terrein.