Volledig scherm
© Archieffoto BD

Drugsdumpingen probleem voor volksgezondheid Brabant (kaart)

DEN BOSCH - Meer dan de helft van de geregistreerde drugsafvaldumpingen die van 2010 tot en met 2014 werden gedaan vonden plaats in Brabant. De afvalstoffen zijn een gevaar voor de volksgezondheid, maar de exacte gevolgen zijn onduidelijk en het drugsafvaldumpcijfer is verre van volledig. Dat blijkt uit het rapport 'Elke dump is een plaats delict' van de stichting Politie & Wetenschap dat deze maand verscheen. Het televisieprogramma EenVandaag besteedde daar dinsdag aandacht aan.

Voor de volksgezondheid is het volgens de schrijvers van het rapport verontrustend en risicovol dat niet precies bekend is welke stoffen in welke hoeveelheden via het gedumpte drugsafval in het water en de bodem terechtkomen. Ook over de gevolgen die de stoffen op lange termijn kunnen hebben, is nog niet genoeg bekend.

De Europese Commissie besloot in juli 2015 op verzoek van de Brabantse CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij om onderzoek te doen naar de milieu-effecten van het dumpen van drugsafval. De uitkomsten van dat onderzoek zijn nog niet gepubliceerd.

Cocktail
Het geloosde drugsafval is een cocktail van allerlei bestanddelen van de drugsgrondstoffen zoals oplosmiddelen, eindproducten en waterig restafval die vrijkomen tijdens het productieproces van synthetische drugs. Een deel van dat afval bevat schadelijke chemicaliën. Giftige en bijtende stoffen zijn het belangrijkste gevaar voor mensen die in direct contact komen met drugsafval. Maar ook de natuur en de volksgezondheid lopen gevaar.

Voedermaïs
De zuren uit het drugsafval trekken in de bodem en kunnen het oppervlaktewater vervuilen, waardoor het bodem- en waterleven kan worden aangetast. Ook kunnen dieren ziek worden door het drinken van besmet oppervlaktewater. Volgens de onderzoekers is er zelfs al een concentratie van amfetamine gemeten in voedermaïs dat groeide op een weiland waar met drugsafval verontreinigde mest is uitgereden.

De meestgebruikte methoden om drugsafval kwijt te raken, zijn het dumpen van vaten en het in brand steken van een voertuig met drugsafval. Daarnaast zijn het lozen van afval op het riool, een kanaal, sloot of vijver en het 'uitrijden' van het afval via een kraan in de bodem van een auto of busje populair. Er wordt soms ook drugsafval geloosd in gierkelders.

Vervijfvoudiging
In vijf jaar tijd is het aantal geregistreerde dumpingen en lozingen volgens het rapport vijfenhalf keer zo hoog geworden. Tussen 2010 en 2014 werd 56 procent van de 446 geregistreerde drugsafvaldumpingen in Brabant gedaan, zo blijkt uit het stuk. Er is echter te weinig zicht op het aantal lozingen en dumpingen, omdat ze niet allemaal worden ontdekt of geregistreerd.

Verklaringen zijn volgens het rapport te vinden in de toename van de synthetische drugsproductie, de toegenomen politie-aandacht waardoor er ook meer dumpingen worden gevonden en de extra productiestap die tegenwoordig nodig is bij het maken van synthetische drugs.

In 2015 nam het aantal meldingen juist een klein beetje af (van 176 in 2014 naar 161 in 2015) maar dat hoeft volgens het rapport niets te zeggen over de totale hoeveelheid drugsafval die wordt gedumpt. Het Brabants Dagblad publiceerde eerder een kaart met alle drugsafvalvondsten in Brabant.

Opruimen
De kosten voor het opruimen van drugsafval - gemiddeld 12.500 euro per incident - zijn voor de eigenaar van de grond waar het afval gevonden wordt. De gemeente mag volgens het onderzoek het vaakst opdraaien voor de kosten, gevolgd door particuliere grondeigenaren en waterschappen.

Ook de kosten voor bodemsanering en -onderzoek lopen vaak in de duizenden euro's. Verhalen van de kosten op de daders is vaak onmogelijk, omdat zij meestal niet worden gevonden. Wel is er een waarborgfonds ingericht door de provincie Noord-Brabant voor grondeigenaren die moeten betalen voor het opruimen van drugsafval.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  WILLEMSTAD - Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

  Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

  HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.