Drugsschip Moerdijk leeggepompt: ‘Hier zitten professionals achter’

VIDEOMOERDIJK - De politie is zaterdagochtend verder gegaan met het onderzoeken en ruimen van het drugsschip dat vrijdagmiddag gevonden werd in Moerdijk. Een ding is volgens Officier van Dienst Angelo van den Berg duidelijk: ,,Hier zitten professionals achter.” 

De operatie aan het schip bij de Havenkant in Moerdijk werd zaterdagochtend hervat nadat het drugsschip vrijdagnacht plots vol water kwam te staan door een boobytrap. ,,We gaan het schip nu leegpompen zodat al het vervuilde water eruit is. Daarna verwijderen we alle materialen die gebruikt werden voor het maken van de synthetische drugs", laat Van den Berg weten.

Vrijdagnacht was er nog de schrik dat het schip zou zinken, maar dat ligt nu weer stabiel in het water. ,,Het schip gaat hier ook niet weg. Dat blijft voorlopig in Moerdijk. We zijn vandaag nog heel de dag bezig met het onderzoek.” Opmerkelijk is ook dat de boot niet kan varen. Die is vermoedelijk onklaar gemaakt door de verdachten.

Volgens Van den Berg is het nog niet bekend hoeveel drugs er in het schip lagen. Ook is het nog onduidelijk welke straatwaarde de drugs hebben. Wel is er vrijdag een bakje met 600 gram Crystal Meth gevonden. ,,En één gram is 100 euro waard.” De politie arresteerde vrijdag vier mannen. Een van hen was de schipper van de boot, een 35-jarige man uit Breda. De andere mannen zijn Mexicanen van 23, 26 en 37 jaar. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De politie is zaterdagochtend verder gegaan met het onderzoeken en ruimen van het drugsschip dat vrijdagmiddag gevonden werd in Moerdijk. © MaricMedia / Tom van der Put

Steeds groter probleem

Handel en productie van synthetische drugs vormt een steeds groter probleem in Nederland. Zo is er sprake van een explosieve stijging van het aantal drugsdumpingen in Nederland. Criminelen in Nederland hebben in 2017 voor minstens 18,9 miljard euro aan xtc en amfetamine geproduceerd, zo becijferde de Politieacademie eerder. Het kabinet trok vorig jaar 100 miljoen euro uit om drugscriminelen te bevechten.

Volgens Max Daniel, portefeuillehouder drugs bij de politie, is het ‘een ongelofelijk lucratieve handel’. Hij erkende eerder in een interview met deze krant: ,,Het kan niet anders dan dat de grote jongens bij ons uit handen zijn gebleven. Het baart zorgen.’’

Kijk hier om te zien in welke provincie de drugsdumpingen het hardst toenemen.

Hoe ziet een drugslab eruit? Bekijk het in deze video:

Volledig scherm
Rond de drugsboot in Moerdijk ligt een scherm in het water. Dit moet voorkomen dat chemicaliën zich verder verspreiden. © MaricMedia / Tom van der Put
Volledig scherm
Pompwagens aanwezig in Moerdijk. © Majda Ouhajji / BNdeStem
Volledig scherm
Het drugslab dat vrijdagmiddag in een schip werd gevonden in Moerdijk. © MaricMedia / Tom van der Put
Volledig scherm
Het drugslab dat vrijdagmiddag in een schip werd gevonden in Moerdijk. © MaricMedia / Tom van der Put
  1. Feestfilmpje met Snollebollekes in de prijzen bij wielergala UCI
    VIDEO

    Feestfilm­pje met Snollebol­le­kes in de prijzen bij wielergala UCI

    GUILIN - Het filmpje werd al ruim anderhalf miljoen keer bekeken door wielerliefhebbers: een massa aan wielerfans springend en dansend op ‘Links Rechts’ van Snollebollekes op de Col du Latauret tijdens de afgelopen Tour de France. En het filmpje is nu ook nog eens in de prijzen gevallen, want de internationale wielerbond UCI eerde de video met de Buzz Video of the Year Award tijdens het wielergala in het Chinese Guilin.