Volledig scherm
Het voltallige Philharmonie Zuidnederland © Simon van Boxtel

Druk van provincie op Philharmonie Zuid voor 2 miljoen subsidie

DEN BOSCH - De Philharmonie Zuid zal de koers scherp moeten bijstellen, wil het orkest op Brabantse subsidie kunnen blijven rekenen. Scherper, strakker, efficiënter. En als het even kan ook een stuk goedkoper. Zo moet het nieuwe profiel van de Philharmonie Zuid er uit zien. Als het aan het provinciebestuur van Brabant ligt.

Want voor volgend jaar krijgt het symfonieorkest voor zuid-Nederland van de provincie weliswaar opnieuw twee miljoen euro subsidie. Maar de voorwaarde is wel dat er voor de zomer een plan van aanpak ligt waarin dat nieuwe profiel goed tot uiting komt. Pas dan beslist gedeputeerde staten van Brabant pas over verlenging en de hoogte van de provinciale subsidie aan Philharmonie Zuid. Gedeputeerde Henri Swinkels (SP) van cultuur heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Opdrachten
Toen het symfonieorkest vier jaar geleden van start ging na de fusie van Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest, kreeg het twee opdrachten mee, brengt Swinkels in herinnering. ,,De eerste was een keuze maken tussen Maastricht en Eindhoven als vestigingsplaats. En de tweede was de omvang terugbrengen van het orkest, toen zo'n 110 man groot."

Aan beide opdrachten heeft het orkest nog niet voldaan, stelt de gedeputeerde vast. ,,Daarom verbinden we nu enkele uitdrukkelijke voorwaarden aan in de subsidie, bouwen we als het ware een reserve in. Er moet nu duidelijkheid komen over de vestigingsplaats. En het moet efficiënter. Goedkoper dus. En het orkest zal voor meer eigen inkomsten moeten zorgen, uit sponsoring bijvoorbeeld."

Muziekgebouw
Swinkels erkent dat Brabant daarmee het risico loopt dat de Philharmonie Zuid voor Maastricht kiest als vestigingsplaats. ,,Dat zou ik vreselijk vinden. Want een symfonieorkest hoort in mijn ogen thuis in een stad als Eindhoven, met al zijn expats en zijn internationale allure. Ook voor het Muziekgebouw zou het een ramp zijn als het zo'n belangrijke huurder zou kwijtraken."

Maar de SP'er verwacht niet dat het zo ver komt. ,,Met twee miljoen euro per jaar geeft Brabant veel meer dan Limburg, dat jaarlijks 1,3 miljoen euro verstrekt. Een vertrek naar Limburg zou onvermijdelijk tot forse consequenties hebben. Dan gaan we nog eens goed na hoeveel we dan nog willen bijdragen."

Eindhoven
Behalve subsidie van de provincies Brabant en Limburg krijgt het orkest ook subsidie van cultuurminister Jet Bussemaker: 7 miljoen euro, de komende vier jaar. Ook de gemeente Eindhoven draagt met 90.000 euro per jaar een bescheiden steentje bij. ,,Wat mij betreft zou dat inderdaad best wel wat meer mogen zijn", vindt gedeputeerde Swinkels.