Volledig scherm
De brandweer zorgde woensdag voor verkoeling voor schoolgaande kids D'r Landmanschool in Helvoirt. © BD

Dubbele code geel op warmste 20 juli sinds 1901

* UPDATE 18.19 uur * DEN BOSCH - Het was woensdag bloedheet. In de middag liep de temperatuur op naar 29 tot lokaal 35 graden en daarmee is het de heetste dag van deze week, maar ook de warmste 20 juli sinds het begin van de metingen in 1901. Dat was zowel genieten (voor de liefhebbers) als oppassen geblazen.

Er was dan ook sprake van een hittewaarschuwing en een code geel voor mogelijke onweersbuien die later in de middag onze kant op kwamen. Het is uniek dat er twee keer code geel is afgegeven. Tijdens de buien kunnen lokaal windstoten voorkomen en is er kans op hagel, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Vierdaagse
De deelnemers van de Vierdaagse stond een loodzware wandeldag te wachten. Om de wandelaars tegemoet te komen, liet de organisatie deelnemers aan de 30 en 40 kilometer een half uur eerder vertrekken. Dinsdag vielen 1206 lopers uit. De etappe van woensdag leidde de wandelaars door Gelderland en Brabant. De hitte werd dinsdag al 141 deelnemers te veel.

In de binnenstad van Nijmegen kon het kwik zelfs oplopen tot 37 graden. In beide provincies was het nationaal hitteplan daarom van kracht. Ook woensdagnacht blijft het warm met minima rond 20 graden.

Oppassen
Kledingadvies: licht en luchtig. Ga voor dunne stoffen in lichte kleuren, die weerkaatsen de zon. Geen strakke pakjes, zwierige blouses zorgen voor betere ventilatie. Smeren, smeren, smeren. De hoge zonkracht maakt ook het risico op verbranding groot. Je wordt misschien minder snel bruin, maar één dagje factor 50 is echt geen overbodige luxe. Drinken, drinken, drinken. Koffie kan, maar sportdrank is beter. Daar zit een klein beetje suiker en zout in, dat kan je warme, zwetende lijf goed gebruiken. Schroef het tempo een tandje terug op het heetst van de dag, tussen 12.00 en 16.00 uur. Als je overigens in een gekoelde kantoortuin zit, kun je gewoon doorwerken.

Brandgevaar
De kans op natuurbranden is aanzienlijk groter met dergelijke hitte. Op de radar van natuurbrandrisico.nl was te zien dat er woensdag in delen Brabant en ook elders in het land code geel gold. Dan is er sprake van een verhoogd risico op natuurbranden. De melding werd woensdag voornamelijk afgegeven voor Brabant-Noord.

Huisdieren
Het RIVM heeft tips gegeven om deze tropische dag goed door te komen. Mensen wordt aangeraden hun huisdieren niet te vergeten. Honden en katten moeten in de mogelijkheid zijn om verkoeling op te zoeken. Voorzie je huisdier van voldoende water, schaduw en eventueel een natte doek. Donderdag is het met maxima van 22 tot 28 graden minder heet. De zon schijnt geregeld, maar er valt soms ook een bui. Vrijdag en in het weekend wordt het 21 tot 24 graden.

Afkoelen
Haal een ijsje. Geeft verkoeling, stimuleert de economie en – niet onbelangrijk – stelt de inwendige mens tevreden. Zoek het park op, en lees in de schaduw van een grote boom eindelijk dat boek uit dat al een paar maanden op je nachtkastje ligt. Geniet van een zwoele midzomernacht. Wat je ’s middags aan energie spaart, gooi je er ’s avonds uit. Zet een opblaasbadje in de tuin en neem een verfrissende duik.

Warmste 20 juli
Het was volgens Weeronline de warmste 20 juli ooit. In Eindhoven werd op het weerstation de hoogste temperatuur gemeten, namelijk 35,2 graden. Het weerstation in de gemeente Gilze-Rijen tikte de 35 graden aan en in Volkel 34,8.

Hoe doorsta jij woensdag de hitte? Maak er een foto van en upload hem in het BD Zomerfoto-album. Wie weet komt jouw foto in de krant en maak je ook nog eens kans op leuke prijzen. Stuur ze in naar het Brabants Dagblad. De ingestuurde foto's zijn te bekijken via bd.nl/zomerfotoalbum.

Volledig scherm
© Stock.xchng