Volledig scherm
© Thinkstock

Duizend extra oplaadpalen voor elektrische auto's in Noord-Brabant

EINDHOVEN - Met 1.000 extra laadpalen wil de provincie elektrisch rijden een stimulans geven. Nu staan er 2.300.

,,We willen de ontwikkeling van elektrisch rijden in Brabant stimuleren en op den duur overdragen aan de markt", zegt woordvoerder Floris Ran van de provincie Noord-Brabant. Om die reden wordt nadrukkelijk ook een inspanning gevraagd van de marktpartij die de duizend palen gaat plaatsen. Het bedrijf zal zelf mee moeten investeren, om het geld later terug te verdienen door gebruikskosten in rekening te brengen aan de consument.

Om welk bedrijf het gaat, is nog onbekend. De openbare aanbesteding sluit op 18 oktober.

Slimme palen
De nieuwe laadpalen zijn 'slim' omdat ze gekoppelde voertuigen laden op momenten dat het stroomnet weinig belast wordt, bijvoorbeeld 's nachts. Stroomprijzen zijn lager op die momenten. Geschat wordt dat de kosten van het aanschaffen, plaatsen en werkend krijgen van een laadpaal rond de 3.500 euro bedragen.

Het rijk betaalt daar 900 euro van, de provincie 650 en geïnteresseerde gemeenten 250. De winnaar van de aanbesteding, die de palen gaat plaatsen, moet de andere circa 1.700 euro betalen.

Tot dusver hebben 46 gemeenten zich gemeld voor het project. In Zuidoost-Brabant doen Best, Deurne, Eersel, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Laarbeek, Reusel-De Mierden, Someren, Son en Breugel en Veldhoven mee. De gemeenten Helmond, Oirschot en Eindhoven hebben de besluitvorming over deelname nog in procedure.