De N261 ter hoogte van Waalwijk.
Volledig scherm
De N261 ter hoogte van Waalwijk. © Roel van der Aa

Duizenden Brabanders tegen verhoging wegenbelasting

DEN BOSCH - De Brabantse automobilist gaat de komende jaren flink meer betalen voor wegenbelasting. Niels Aussems wil dat die verhoging van tafel gaat en is een online petitie gestart. Vele Brabanders zijn het met de Waalwijker eens. De teller staat na een paar dagen al op ruim 3000 (virtuele) handtekeningen.

Quote

Ik ga er sowieso mee naar het provincie­huis, maar bij 30.000 handteke­nin­gen is het signaal overduide­lijk

Niels Aussems, Initiatiefnemer petitie

Aussems hoopt uiteindelijk tienduizenden Brabanders te bereiken. Per uur loopt het aantal bezwaarmakers  behoorlijk snel op. ,,Ik ga er sowieso mee naar het provinciehuis, maar bij 30.000 handtekeningen is het signaal overduidelijk”, zegt de initiatiefnemer.  ,,Daar kan ik de bestuurders flink mee onder druk zetten.” Hij is sowieso niet van plan om snel los te laten. Aussems haalt de petitie pas offline als de verhoging van de Brabantse wegenbelasting wordt teruggedraaid, zegt de Waalwijker.

20 euro extra

Het wegenbelastingtarief in Brabant gaat in vier stappen uiteindelijk met zo’n 10,4 procent omhoog, bleek toen de provincie eerder deze maand de begroting voor de komende jaren bekendmaakte. Volgend jaar ligt het tarief voor de gemiddelde auto zo’n 5 euro hoger dan nu. Over vier jaar is het verschil met het tarief van 2019 opgelopen tot 20 euro. Dan zit Brabant net boven het landelijk gemiddelde.

‘Kiezersbedrog’

Aussems noemt de belastingverhoging ‘kiezersbedrog’. ,,Er is tijdens de verkiezingen met geen woord over gerept. Dat maakt mensen boos, heb ik gemerkt. Er zijn ook heel veel inwoners die nog helemaal niet op de hoogte waren van de stijging. Bovendien is nog  niet duidelijk waar dat geld naartoe gaat.”

  1. Varkenshouder beleeft spannende tijden door corona in slachthuizen: ‘Hopen dat het snel over is’
    PREMIUM

    Varkenshou­der beleeft spannende tijden door corona in slachthui­zen: ‘Hopen dat het snel over is’

    LITHOIJEN/BOXTEL - Mari van Kilsdonk is allang blij dat hij zijn varkens nog kwijt kan bij Vion in Boxtel. Dat zijn vaste weekplanning op de schop moet door alle coronamaatregelen in het slachthuis, dat is dan maar zo. ,,Ik ben liever nu een beetje flexibel dan dat Vion de boel alsnog dicht moet gooien. Dan heb ik een veel groter probleem”, zegt de varkenshouder uit Lithoijen, die tevens gemeenteraadslid is in Oss.